Нетањаху под истрагом: И премијери су подложни корупцији зар не?

Полицијски истражитељи трећи пут су јутрос саслушали израелског премијера Бењамина Нетањахуа у његовој резиденцији у Јерусалиму због сумњи на корупцију.

петак, јануар 27, 2017 / 12:36

Полицијски истражитељи трећи пут су јутрос саслушали израелског премијера Бењамина Нетањахуа у његовој резиденцији у Јерусалиму због сумњи на корупцију.

Нетањаху је, између осталог, осумњичен за такозвани "Случај 1.000", који обухвата оптужбе да је нелегално примао вриједне поклоне за себе и своју породицу од бизнисмена, међу којима су и аустралијски милијардер Џејмс Пакер и холивудски флмски продуцент Арнон Милхан, подсјећају израелски медији.

Други, "Случај 2.000" односи се на његов разговор са издавачем тиражног израелског дневника Једиот ахронота, Арнона Мозеса, у којем је Нетањаху наводно понудио законе који би ишли у прилог Мозесовим пословима у замјену за објављивање повољних вијести о премијеру.

Мозес је о томе поново саслушан у четвртак.

Нетањаху је јуче на свом налогу на Фејсбуку критиковао медије, тврдећи да новинари и политичари врше притисак на врховног тужиоца Авишаја Менделблита у покушају да збаце владу.

"Ствар је изашла на видело", написао је Нетањаху, наводећи да медијске личности и политичари покушавају да изврше притисак како би он био оптужен "по сваку цијену".

Он је тај притисак оцијенио као "недемократски покушај збацивања владе".

Нетањаху је у сриједу у Кнесету рекао нешто слично, говорећи о прогону и лицемерју.

"Имам вијести за вас: наставићу да водим Израел у многим годинама које долазе за грађане Израела, државу Израел и јеврејски народ", најавио је он.

Полиција је наводно закључила да је истрага сумњи на корупцију довела до доказа довољних да се потврди да је учинио бар нека од кривичних дјела за која је осумњичен.

То је потврдило процјене да ће полиција препоручити подизање оптужнице против Нетањахуа у вези са првим случајем, док у другом не постоји заједнички став о правном значају постојећих доказа. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *