Нерадна три дана: Божић је вјерски празник

Нерадни дани у Републици Српској биће 1. и 2. јануар, када се празнује Међународна Нова година, те 9. јануар – Дан Републике, најављено је из Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске. У дане републичких празника не раде републички органи и организације, органи јединице локалне самоуправе, предузећа, установе и друге организације и лица која професионално […]

четвртак, децембар 27, 2012 / 11:07

Нерадни дани у Републици Српској биће 1. и 2. јануар, када се празнује Међународна Нова година, те 9. јануар – Дан Републике, најављено је из Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске.

У дане републичких празника не раде републички органи и организације, органи јединице локалне самоуправе, предузећа, установе и друге организације и лица која професионално обављају услужне и производне дјелатности, у складу са Законом о празницима Републике Српске.

Вјерници православне вјероисповијести имају право на плаћени изостанак 6. и 7. јануара, када се празнује Бадњи дан и Божић.

Према Закону о празницима, православни Божић је вјерски празник.0 КОМЕНТАРА

 1. Јел те то власт платила да пишеш небулозе по порталима? Шта кењаш мајке ти, немају сви на буџету плату по пар хиљада марака.Ово је други пут да се смањују плате а највише ће најебати они који имају најмање..

 2. 4sfantom, 27.12.2012. 22:45:12
  Budžetari bi morali da znaju da se plate od 2006 povečane u prosjeku dvostruki a nekima i trostruku kada se država počela pojačano zaduživati, da bi se kroz budžetske plate ubacio novac iz inostranstva u platni sistem jer bi u protivnom nestalo novca. Bilo bi siromastvo smanjena kupovna moć ne bi se imale penzije odakle isplaćivati.
  Zar budžetari stavarno misle da su oni tu platu zaradiri tako što su svojim radom pokrenuli ogromnu privrednu aktivnost u zamlji. Naprotiv budžetari iz institucija sistema su uništili privredu ove zemlje a imaju dva i po puta veću platu od radnila u privredi. Oni koji su oništili privredu za nerad i za nanošeje štete ovom narodu da budu plaćenu u prosjeku toliko 2,5 puta više nego radnici kod privatnika u privredi. Pa to je strašno što je ovaj osiromašeni narod dozvolio da ovakva bahatosta vlasti na rasipništvu na bužetske plate ostane nekažnjena.
  Svim budžetarima prepoloviti plate a nekim a političarima i više.
  Da li je neko štrajkovao kad su radnici privatizacijom istjerivani na ulici, što sada idu u dnevnicu i preživljavaju od 100 KM mjesečno. Sindikalci kao fol štrajkuju nema ništa od štrajka sve je to izrežirano i dogovorreno, zar ej neko lud da povjeruje da MIšićka, Vrhovac i Jandrić ne igraju ulogu u predstavi za narod koju im je vlada namijenila. Od sledeće godine kako budu pristizale na naplatu one ogromen rate kredita koje su budžetari pojeli svojim platama, iće se na joć veće smanjenje. Budžetari budite srećeni što vas još neko drže po tim kancelarijama da sedite za pare. Pa vidjeli smo da je za 6 mjeseci ove godine zaposleno još 1200 budžetara u državnoj upravi, a tek u drugim institucijama da en govorimo. Za to vrijeem je desetine hiljada radnika u privredi ostalo bez posla.
  Naš probem je što je narod ovde navučen na potrošački standard, što nikad nije bila karakteristika naroda na ovim prostorima. Dati su im tržni centri sa obiljem uvozne robe, i kad jedan prosječan budžetar uparne u jedan prosječan tržni centar od nekoliko hektara površine, on u toj silnoj količini robe izgubi prestavu o stvarnom životu oko sebe pa za tih 1200 prosječne plate pokupuje ogromnu količinu nepotrebne robe. Potroši platu za dan dva, i onda vidi koliko izoblje robe u tržnom centru mu je ostalo nedostupno, pa se počne žaliti na malu platu.
  Pa počena da govori o potrošakoj korpi od 1800. Zbog budžetarskih plata se prikazuje da je prosjek plate 800 KM, dok radnici u privredi prosječno zarađuju 450-500 KM
  Budžetari si i izazvali inflaciju u ovoj zemlji i tako dodatno ugrozili radnike u privredi koji za razliku od nih krvavo rade. Zbog budetarskih plata je povećan uvoz robe a uništena domaća proizvodnja.

  Poruka Vlade svim budžetarima je:
  KO IZAĐE NA ULICU OSTAĆE NA ULICI!
  Idemo na dalje uspiješno kresanje plate budžetarima i slesdeće godine, koji su prezadužili ovaj narod.

 3. Budžetarima je najveći praznik bio dan kad su postali budžetari i zasjeli za državne jasle. Od tad im je svaki dan praznik. Po petoro ih u kancelarijama praznuju.
  Slažem se sa parolom: KO IZAĐE NA ULICU OSTAĆE NA ULICI !

 4. Наравно сада сакупљају енергију, калорије,поправљају крвну слику, по ски центрима, трпезама, дочецима, баловима…јер предстоји им „тешка борба“ за опстанак са овом њима „мрском“ влашћу и режимом који им је све то омогућио.

 5. Gde ste budžetari paraziti. Zbog vas budžetara mene privatnih šalje 5 meseci na čakanje. Da li se neko od tih budžetara parazita zamisli kako prolaze radnici u privredi u privatnim firmama? Oni protestuju što im prosječna plata neće biti 1200 KM nego 1100 KM. A šta mi u privredi da radimo kad nas pošalju na čakanje po 5-6 mjeseci bez i jednog dinara. Tu ništa ne pomaže jednostano nema posla, država nije investirala u industriju nego u plate budžetara.
  Pa je narod ostao bez industrije i proizvodnje.

 6. Naravno samo sveopšti narodni ustanak ili seljačka buna treći srpski ustanak da se oslobodimo od domaćeg unutrašnjeg okupatora, koji je oružje u rukama zapadnih sila i interesa krupnog kapitala, koji su ekonosmki izdali ovaj narod i zemlju. Uništili privredu u privatizaciji. Raprodali velike provredne gigante koje je narod gradio mukotrpno 50 godina, i još se hvale privatizacijom rafinerije, termoelektrana i hidroelektrana koje je u toku, a onda će uslijediti otpuđtanja i ono malo radnika. Oni misle da će narod trpjeti u ćutatu. Da će pokorno i smireno unirati u bijedi i siromaštvu od gladi i bolesti. Da se niko neće podići

 7. Глас народа или Миленко (пошто се ради о истој особи),

  Плата професора од 900 марака је више него смијешна.
  Да ли ће тај професор за ту сићу да адекватно пренесе знање нашој дјеци?
  Сигуран сам да неће, а онда се појављују генерације глупих (попут Додика) и ето ти нестанка нације и државе.

  Плате треба повећати за дупло овим људима.

  Ања,
  Држи се ти судопере. Толико си паметна да та памет није за двије ноге.

 8. Bigeru ne zaoboravi da profesor u srednjoj školi u Srbiji ima 300 evra platu oko 600 KM duplo manju nego u RS.
  A Srbije ima neuporedivo jači obrazovni sistem imala je to i pre rata sada se nemože Bosna porediti sa Srbijom, jer su njihove srednje škole kao naši državni fakulteti.

 9. MrStojan, 29.12.2012. 21:58:32
  Treba imati u vidu da sada dok mi kod privatnika idemo na neplaćeno preko zime po 5 mjeseci budžetari-prosvetari se izležavaju kući za 1000 i 1300 KM plate, da imaju 4 mjeseca raspusta, da rade do podne. I još povrh svega toga štrajkuju.
  Narod će da presudi tim parazitima koji žive na njegvoj grbači. Narod se puta:
  KO IZAĐE NA ULICU OSTAĆE NA ULICI !

 10. Glas Naroda, 28.12.2012. 09:14:41 [62053]

  Skoro sve si rekao o budžetskim parazitima ,samo bih dodao da je preko 80% budđetskih parazita i taj parazitsko-ležatorski posao dobilo preko štele i političko-rodbinskih veza dakle nezasluženo ne svojim trudom i radom i još bi da štrajkuju mamu im parazitsku .

  Nešto ih ne vidjeh da su se solidarisali i štrajkovali kad je nesretnim penzionerima smanjeno 100-200 KM od one njihove sirotinjske penzije.

  Gdje su tad bile kolege po budžetu i njihovi sindikati da kažu STOP ubijanju penzionera !!

 11. MrStojan,

  Лијепо је човјек рекао да се не могу изједначити све буџетлије.
  Професори имају биједних 900КМ, а неки лезихљебовићи у влади 4000КМ

 12. Milenko, 29.12.2012. 22:03:50 [62208]

  Ma to su smradovi licemjerni koja misli samo na svoju guzicu i nije ih briga hoće li djeca od onih 150 000 nezaposlenih imati sutra jesti ni ko će od onih 200 000 penzionera sutra osvanuti jer danas nisu imali novca da kupe lijekove.

 13. Mr Biggy., 29.12.2012. 22:05:38 [62210]

  Ima i medicinska sestra 1000 KM i policajac srednjoškolac 1000 KM i zatvorski čuvar sa tri razreda srednje 1000 KM …

  Tako imamo situaciju da policajac i medicinar u npr. Kalinoviku podobro šije sa platom svog kolegu u Beogradu i kome tu šta više pričati.

 14. Mr Biggy., 29.12.2012. 22:05:38
  Što ne reče profesori u sr školi imaju po 1200-1300 a nastvnici u osnovnoj 900-1000 pa i više sa minulim stažmo uvećano po 0,5% za svaku godinu.
  Što se ne uporedi sa platama u privredi od 400-500 KM i naplaćeno po 5 mjeseci preko zime.
  Što ne pomenu 4 mjeseca godišnje raspusta sa punom platom.
  Što ne pomeni i plaćanje putnih troškova po 350 KM za 50 KM. Mene bi da sam proferor bilo sramota da podignem toliki novac za 4 sata dnevnog rada, a još bi me više bilo sramota da uzimam pare dok ležim kod kuće ko najveći parazit da uzimam pare od ovog osiromašenog jadog naroda, koji zbog isplata ogromnih budžetarskih plata mora da podiže kredite.

 15. Glas Naroda, 29.12.2012. 22:19:48 [62219]

  A tako to ide kad je država privatna prćija jednog čovjeka koji rasproda državu i zaduži i naše praunuke samo da bi zahvaljujući ovim budžetskim parazitima dobijao izbore bez puno truda.

 16. Па је ли поштено да професор и медицинска сестра имају исту плату?
  Ако не ради пола становништва нису им ови људи криви, већ је крив лично Милорад Додик.

 17. Ne može više od pola ne mgu ovi budžetari da primaju tri puta veće plate nego radnici u privredi.
  A svi dobro znamo da je Dodik i njegova vlada i podigla te plate kad je počela podizati kredite 2006-2010.

 18. Божић је празник вјерски
  а који је оно буџетарски
  хљеба и меса у хладовини
  згадило се овој буџетарини
  па да не би имали дилема
  мјењат ћемо се,без проблема
  ви крените гдје сте пошли
  са улице сте тамо и дошли…

 19. Mr Biggy., 29.12.2012. 23:48:50 [62225]

  Jedino što bi bilo pošteno je da se izjednače plate svih budžetskih korisnika i to po stručnoj spremi a ne po kojeficijentima koje određuje svak kako mu kurcu ćeif, te da se tako izjednačene plate državnih službenika usklade bar približno sa platama u privatnom sektoru putem najniže cijene rada kojom tako da se ne može desiti da srednjoškolac sa tri razreda nekog zanata na budžetskim jaslama imati veću platu od nekoga ko sa visokom spremom radi u privatnom sektoru.

  Ali kako bi onda Mile dobijao izbore :/

 20. Ako budžetari izađu na ulice u januaru a vlada ih ne budu zbog otpustila sa posla, mi radnici iz privrede i nezaposleni ćemo organizovani demonstracije zahtijevajući veća smanjenja plata budžetarima i davanje tog novca ovom osiromašenom narodu, zapošljavanje nezaposnih iz porodica u kojime nema ni jedan nezaposlen. Eto sada sada budžetari-prosvetari cio mjesec dana dobijaju platu ležeći kod kuće i tako 4 mjeseca godišnje. U kojoj to privatnoj firmi ima da se radi 8 mjeseci do podne a dobija 1300 i 1000 KM plata cijelu godinu? U privatnim firmama radnici nemaju ni 20 dana godišnjeg odmora. Naprotiv privatnik pošalje na neplaćeno radnike 5 mjeseci kada nema posla preko zime. U kojoj to građevinskoj firmi radnici preko zime primaju platu kad nije sezona posla?

  Dosta je više bio tih budćetara na protistima, demonstracijama i štrajkovima. Vrijeme je da se čije i glas radnika iz privrede i radnika koji su ostali bez posla u privredi. Vrijeme je da ustanu i svi nezaposleni sa biroa. Vrijeme je za opšti narodni ustanak.
  Vrijeme je da se zaustavi dalje izumiranje i biološki nestanak naroda.
  Narod neće više da trpi ovi bahatu, razbojničku i mafijašku vlast.

 21. Који ми радници из привреде? Шта млатиш? Ја радим у привреди и задовољан сам. Ти си вјероватно плаћен онолико колико вриједиш.
  Те буџетлије имају на својој грбачи у просјеку најмање двоје незапослених.
  Сви требамо подржати протесте и треба им дати најмање дуплу плату.
  Уосталом, увести плаћање школарине у свим школама и скинути их са буџета, то је једно од рјешења. Укинути обавезно уплаћивње доприноса за здравство и осигурање, а увести плаћање лијечеља. Тако ће зарадити свако онолико колико вриједи.

 22. Mr Biggy., 30.12.2012. 11:29:48 [62254]

  „Те буџетлије имају на својој грбачи у просјеку најмање двоје незапослених.“

  Jesi ti lud pijan ili šta slično te ovo pišeš ??
  Radnik u privredi ima na grbači budžetliju i penzionera a nezaposleni su samo na svojoj grbači njima niti ko šta daje niti ih ko plaća, niti se za njih izdvajaju doprinosi niti se radi njih prodaje telekom i rasprodaju resursi.

 23. Biger je budžetar nezadovoljan smanjenjem plati.
  Koji to normalan radnik iz privrede može da podrži proteste ovih parazita džabalebaroša koji su na grbači privrede i na grbači ovih kredita koji se zbog budžetara diži. Biger je sigurno odskora uspio da se preko štele ubaci na budežteke jasle pa se ne sjeća kolike su plate budžetara bile pre 5-6 godina. Bile se dva i više puta manje. I tako treba ponovo biti. Neće ovaj narod da trpi toliku javnu upravo, samo je ove godine zaposleno preko 1300 radnika u javnu upravu. KOliko se povećao broj budžetara?
  Ko će normalan od nezaposlneih, penzionera i radnika u privredi koji su eksploatisani od privatnika da podrži štrajkvoe budćetara parazita?
  Pa ti budžetari nemaju na grbači nezaposlene. Budžetari eksploatiži nezaposnene tako što za njih odrađuju sve prljeve i najteže poslove kući, jer budžetari nisu navikli ništa raditi.
  Bigeru da li se ove enormo velike plate isplaćuju budžetarima iz realne prozvodnje ili iz kredita.
  Znaš kolike bi vaše plate bile bez kredita? 4 puta manje.
  Vi budžetari parazitei ste zadužili ovaj siromašni narod.
  Vi budžetari paraziti ste pojeli sve te kredite.
  Budžetari:
  KO IZAĐE NA ULICU OSTAĆE NA ULICI !

 24. Moja malenkost će dozvoliti sebi da se izrazi o temi tako što ću dati komentar prvom misli koja mi padne napamet. Prva nije i najbolja, ali oslikava osjećanja i stanje svijesti. Ne mogu se oteti utisku da su mi i jedno i drugo poremećeni stvarnošću. Meni je to već znak za uzbunu, ne znam da li je i Vama. Vi možete „glasovati“. A i ne morate.

  NN birale Mila Đukanovića za ličnst godine (između ostalih)
  a) politika je čudo…ili ako nema mosta, ti koristi skelu…
  b) šta je zapravo trebalo biti pod „a“: pa kad je Nobelovu nagradu za mir dobila EU, što ne bi i zajednički djelitelj Milo.

  Vlajkijeve urgentne mjere
  Ideja nije za baciti, ali malo treba poraditi na njoj…bez obzira na Majkićkine komentare.
  (Za više informacija guglajte djeco, guglajte, neće mama da vam servira ručak do vijeka).

  Dodik odbacio tvrdnje opozicije da u Srpskoj nema političke volje za obračun sa kriminalom i korupcijom
  Ma jok, ima.

  Bosić: ispitati ko je sklapao štetne ugovore po zdravstveni sistem Srpske
  PDP: Za propast zdravstva neko mora da ogovara
  Ja ne znam puno, ali mogu da pretpostavim da je SNSD zapravo samo preuzeo sistem i mehanizme „rada“ u zdravstvu od SDS-a i PDP-a. Doduše, biće da ga je malo i unaprijedio.

  SNSD – PDP prepucavanje oko korupcije
  Dajte gospodo, poznat je i Vama i nama pojam „dnevne politike“. A izbori su još daleko, …mada, onaj ko je pametan, „udaraće“ polako i sada. Ali, nismo ni mi sisali vesla, ima i nas pismenih i duša nas boli od njihovih poteza. Nego, vratite uzete pare narodu i Srpskoj i prizovite se pameti dok jos ima S od Srpske.

  Otvorena najduža „brza pruga“ na svijetu
  Jeste, ali ne kod nas, na žalost.

  Potpisivan memorandum o saradnji između ministarstava pravde RS i Srbije, akcenat na edukaciji
  Jes’, samo nam fale još i američki pravni stručnjaci da nesmetano brljaju po našem pravnom sistemu onako kako brljaju po srbijanskom. A ne sumnjam da će se oni u miješanim konceptima prava (čitaj: namjerno izazvanoj zavrzlami) bolje snaći od nas.

  Sijekovac: Zašto nema istrage o trgovini ljudskim organima?
  Zaista, hajde da vidimo zašto nema. Ima li ko(ga) u RS to da utvrdi, pa da to progura dalje?

 25. Zahvaljujući nerealnom povećanju budžetskih plata danas imamo nerealne cijene kvadrata stambenog prostora i cijene većine ostalih proizvoda koje se prilagođavaju budžetskim platama i njihovoj kupovnoj moći pa za radnika u privredi sa jadnih 300-400 KM plate kupovina stana na kredit predstavlja naučnu fantastiku.

 26. Ja mislim da će za desetak godina od svih upisanih prvačića u osnovne škole u RS najmanje 95% biti djeca državnih službenika odnosno budžetlija a ostali će već dotle izumrijeti ili iseliti ako budu imali sreće.

 27. Је ли ви очекујете да вам неку дјецу школује за џабе?
  Да ли очекујете да вас љекар лијечи за џабе?
  Да ли очекујете да полицајац жртвује свој живот за џабе?

  Сви они могу да зараде себи плату без привредника, нека свака школа наплаћује школарину за образовање ученика, а медицинско особље нека наплаћује своје услуге за лијечење.
  Онда би могли имати и три пута веће плате.

  Оне кадрове који су, без одговарајуће стручне спреме, страначки запослени да леже не оправдавам.

 28. Mr Biggy., 30.12.2012. 15:09:12 [62294]

  Ne jedi govana bogati pa što se ne zaposle u privatni sektor kad mogu svoju platu zaraditi i u privatnom sektoru.

  Plata radnika obezbjeđenje u Sektor Sekjuritiju je 450 KM i on rizikuje svoj život a ne dobija 1000 KM ko srednjoškolac u državnoj policiji.

  Isto je sa privatnim sektorom i školstvu,zravstvu i svugdje drugo.

 29. Mr Biggy., 30.12.2012. 15:09:12 [62294]

  „Сви они могу да зараде себи плату без привредника, нека свака школа наплаћује школарину за образовање ученика, а медицинско особље нека наплаћује своје услуге за лијечење.
  Онда би могли имати и три пута веће плате.“

  Ti ili si lud ili glup ili si budžetski parazit pa ovo pišeš.

  Pa ako budžetlije mogu da zarade platu tri puta veću u privatnom sektoru koji kurac onda štrajkuju što onako iz protesta svi kolektivno ne napuste poslove i late se privatnog biznisa ??

 30. Да ли ви очекујете да вам неко дјецу школује за џабе?
  Да ли очекујете да вас љекар лијечи за џабе?
  Да ли очекујете да полицајац жртвује свој живот за џабе?

  Не можете мијешати бабе и жабе.
  Потребно је извршити ревизију плата буџетских корисника, ја кажем само да је срамота да професор има плату као и полицајац средњошколац – курсаџија.
  Оне кадрове који су, без одговарајуће стручне спреме, партијски запослени да леже НЕ ОПРАВДАВАМ, само подржавам и тврдим да је 900КМ мизерно за људе са ВСС (како у државном, тако и у приватном сектору) и срамота што их је држава изједначила са КВ или ССС.

 31. zarezani bigi ne podjebavaj stojana momak je ok.
  ne vidim zasto bi policajac imao platu vise od elektricara,od rata je u hercegovini poginulo 7 elektricara i 1 granicni policajac.o ovima u raznim agencijama skupstinama itd ne bi da gubim vrijeme njima je svaka plata prevelika jer ne zarade ni za troskove klimatizacije vode itd pa bi oni trebali placati drzavi a ne obratno.tacno je da zdravstveni radnici i prosvetari imaju odgovoran posao a jel to posao masinovodje ili vozaca autobusa neodgovoran a i o strucnosti prosvetara i doktora bi se dalo popricati.

 32. herc64, 30.12.2012. 16:03:21 [62303]
  „ne vidim zasto bi policajac imao platu vise od elektricara,od rata je u hercegovini poginulo 7 elektricara i 1 granicni policajac.“

  Слажем се да не треба полицајац да има већу плату.
  Ја кажем да треба извршити ревизију плата буџетских корисника и тврдим да је држава крива за изједначење плата ССС и ВСС.
  Полицајац треба да има 50% мању плату од професора или доктора и не може ме нико убиједити супротно.
  Ако полицајац има 1000КМ, професор и доктор требају имати 2000КМ.
  Или полицајац 500КМ.
  Сигуран сам да би темељном ревизијом и отпуштањем непотребних кадрова држава била само у плусу. Како само један дом здравља може да има 15 возача, а доктора дупло мање?
  Ко је то дозволио?
  Наравно, опет долазимо до оног смрада из Лакташа.
  Од њега је сво зло кренуло.
  Када би он вратио држави оно што је покрао народ би живио идеално.

 33. Поздрав за Глас Народа. Сјајне коментаре пишете, морам опет да похвалим.

  Г. Обраде Белензада и друштво, ако постојите, с обзиром да се не чујете, пратите дешавања и ако ови добију тражено изведите раднике у привреди, незапослене… јер онда новца очигледно има.

 34. „Ako budžetari izađu na ulice u januaru a vlada ih ne budu zbog otpustila sa posla, mi radnici iz privrede i nezaposleni ćemo organizovani demonstracije zahtijevajući veća smanjenja plata budžetarima i davanje tog novca ovom osiromašenom narodu, zapošljavanje nezaposnih iz porodica u kojime nema ni jedan nezaposlen. Eto sada sada budžetari-prosvetari cio mjesec dana dobijaju platu ležeći kod kuće i tako 4 mjeseca godišnje. U kojoj to privatnoj firmi ima da se radi 8 mjeseci do podne a dobija 1300 i 1000 KM plata cijelu godinu? U privatnim firmama radnici nemaju ni 20 dana godišnjeg odmora. Naprotiv privatnik pošalje na neplaćeno radnike 5 mjeseci kada nema posla preko zime. U kojoj to građevinskoj firmi radnici preko zime primaju platu kad nije sezona posla?

  Dosta je više bio tih budćetara na protistima, demonstracijama i štrajkovima. Vrijeme je da se čije i glas radnika iz privrede i radnika koji su ostali bez posla u privredi. Vrijeme je da ustanu i svi nezaposleni sa biroa. Vrijeme je za opšti narodni ustanak.
  Vrijeme je da se zaustavi dalje izumiranje i biološki nestanak naroda.
  Narod neće više da trpi ovi bahatu, razbojničku i mafijašku vlast“.

  Морала сам да поновим овај сјајни коментар.

 35. Jasno je da to natezanje sa budžetarima pored neke uštede od 56 miliona imaju za cilj da se od svega toga napravi jedan spektakl i dobro osmišljena i režirana predstava za narod koja traje već dugo i time će zabavljati i zamajavati nezaposleni i osiromašeni narod cijelu zimu.
  Iza kulisa ove predstave spremaju se najveće ekonomske izdaje, konačno davanje ostatka prirodnih resursa. Privatizacija elektroprivrede, dalje kriminalizovanje društva.

 36. Šta nam je sa budžetarske klase. Ne čuju se da su živi. Svakako najborjniji budžetari-prosvetari se uspavali zimskom snom ko medvjedi od kako su otišli na raspust. Niko se ne usuđuje da protestuje dok uživa u plaćnom zimskom snu.
  Ili su odigrali svoju predstavu za narod.

 37. PeroPerić, 30.12.2012. 14:58:32 [62292]
  Ja mislim da će za desetak godina od svih upisanih prvačića u osnovne škole u RS najmanje 95% biti djeca državnih službenika odnosno budžetlija a ostali će već dotle izumrijeti ili iseliti ako budu imali sreće.

  Ни мање ни више, него управо то!
  Па око тога се све и врти, то и јесте тај паклени план!
  ОНИ ЖЕЛЕ ДА НАПРАВЕ НЕКУ ВРСТУ СВОГ НАРОДА. КО НИЈЕ СА ЊИМА И НИЈЕ „ИЗАБРАН“ ТАЈ ЈЕ ВЕЋ МРТАВ.
  ЊИХОВЕ НАЛОГОДАВЦЕ САМО ИНТЕРЕСУЈЕ ТО. ОНИ, ЊИХОВИХ СТО ХИЉАДА ЗОМБИРАНИХ, И РЕСУРСИ.
  А приче о наталитету, треће и четврто дијете, инкубатори,запошљавање,привреда,аеродроми, ски центри,Косово, Р Српска, свакодневна убиства и самоубиства…заболе њих к….за тим као и увек!

  Glas Naroda, 02.01.2013
  Наравно сада сакупљају енергију, калорије,поправљају крвну слику, по ски центрима, трпезама, дочецима, баловима…јер предстоји им „тешка борба“ за опстанак са овом њима „мрском“ влашћу и режимом који им је све то омогућио.

 38. slavija

  To je to: ОНИ ЖЕЛЕ ДА НАПРАВЕ НЕКУ ВРСТУ СВОГ НАРОДА. КО НИЈЕ СА ЊИМА И НИЈЕ „ИЗАБРАН“ ТАЈ ЈЕ ВЕЋ МРТАВ.
  ЊИХОВЕ НАЛОГОДАВЦЕ САМО ИНТЕРЕСУЈЕ ТО. ОНИ, ЊИХОВИХ СТО ХИЉАДА ЗОМБИРАНИХ, И РЕСУРСИ.

  Само да те исправим; не да они желе то направити, него су НАПРАВИЛИ!

  Ко у нашој земљи може добити посао ако није с њима? Нико, чак ни чистачица.

  Они говоре у име Републике Српске а у себи мисле то је моје и ко није с нама тај је против МЕНЕ! Кажем ја да су то его манијаци, лишени најсветије одлике homo sapiensa, да се у свом хабитусу посједује хуманизам и брига о ближњем.

  Али све је то тако јадно! Не бих се са њима мјењао и захваљујем Богу што ми је освијетлио пут да видим и препознам разлику између човјешта и нечовјештва!

  Само да додам још свој текст који је граница између мене и њих и који не могу они ни појмити у свом похлепном срцу и свијести која је у најдубљој тами, а камоли написати и живјети га:

  Snaga ljepote je vječna…

  Uvijek sam volio mir koji zavlada idiličnom okolinom 1. januara. Evo svi spavaju, a ja sam budan i uživam kao rijetko kada tokom godine. Sjećam se dočeka 1991. godine u Veneciji i grada koji inače vrvi od života tokom cijele godine, ali 1. januara na njegovim kalama tek se može sresti poneki zaostao ili pijan prolaznik poslije novogodišnjeg slavlja. Da…, volim 1. januar, jer je on najposebniji dan. Dan kad život bukvalno i u prirodi i u ljudima spava. Ja sam umjetnik i drugačiji sam od većine, ne zato što to obožavam, nego zato što mi je to naprosto tako dato. Volim prirodu i onaj njem mir kad nema civilizacijske buke koju stvaraju ljudi u svom jurcanju. Mir je izvorište inspiracije. Mir je spontanost i plemenita transmisija u poruci dubine kojom smo okruženi u svojoј mudrosti a koju ne možemo primjetiti ako ga nemamo. Lijepo je osjećati dubinu prostora i vremena. Lijepo je kad vam se talože utisci koje možete samo u miru poslagati na jedan poseban način u svojoj svijesti na partituri koja kao da govori; ja sam muzika božanska, ja sam ta koja pokreće emocije u svim dimenzijama i u svim srcima bure. Koliko je važno imati mir ne možemo shvatiti okruženi nemirom. A nemira je isuviše u nama daleko od nas kreiranim postupcima „poželjnog“ ponašanja i prihvatanja onog vještačkog, onog neprirodnog i onog što nam troši dragocjene supstance mogućnosti poimanja onog što je vanvremensko, onog što je božansko.

  Volim 1. januar, jer ispod njegovog prividnog spokoja nalazi se ogromna energija koja pokreće planete, prirodu, potoke i rijeke. Taj januarski mir je energija ispod koje se nalazi sjeme bujanja onog što se ne vidi, a ukaže se u proljeće kad sve počinje da pupa i cvjeta pa tako budi i nadu u ljepotu, ljubav onu istu za kojoj se teži po svaku cijenu i koja pokreće ljude na poduhvate koji izgledaju nemogući.

  Volim idilu u magli ispod koje se nalazi čarolija onoga ljetnog pojetarca koji će doći i koji će nekoga inspirisati kao sada ovaj dan mene.

  Volim 1. januar i njegov Bečki koncert u podne na kojem se događa trijumf slobode ljudskog uma okrenut radosti u muzici.

  Volim valcer Na lijepom plavom Dunavu koji je dubok kao ta moćna rijeka i koji pokreće maštu sa poletom u srcu u vertikali radosti sa kojom smo skopčani sa Bogom.

  Srećno Vam Novo ljeto! Blagoslovljeni bili redom i oni koji su se zamjerili Bogu i oni koji su trpili šibanja i bura i oluja i nepravednih gnjevnih ljudi, a sada im ova godina daje novu priliku u novoj nadi. I ne zaboravite se radovati, jer radost skopčana sa srećom se mora zaslužiti i raditi na tome da se napravi.
  Nju napraviti tek je pravi poduhvat. Zato ne prezirite nego prezrene pokušajte nagovoriti da je nada neiscrpana. A, sada se lijepo otisnite čamcem niz samo vama znanu rijeku želja na kojoj ćete sresti mnogo sličnih Vama. Budite ljudi u svakoj prilici. I kad naiđe tama i kad ima svjetla. Budite ljudi, ne zato što bi trebalo da Vas poštuju, nego zato što vam je život dat da odgovarate Bogu koji od Vas očekuje ljudske postupke jer mi smo jedina razumna vrsta na planeti. Odnos prema ostalim živim bićima je naše iskušenje, a ne prilika da se okoristimo, da ubijamo ili da napravimo od ove divne bajke kakva nam je predata na upotrebu vlastiti pakao i sebi i drugima.

  Darko Tomić 1. I 2013.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *