Неправда у Технолошкој школи

Након безуспјешног покушаја да на нормалан и људски начин останем запослена у Технолошкој школи Бања Лука принуђена сам да јавност упознам са својим проблемом, пише Мирјана Милошевић – дипломирани инжењер биотехнолошко-прехрамбене технологије дипломирани инжњењер текстилне технологије. Наиме, до 31. августа 2012. године радила сам у поменутој школи као професор стручно теоретске наставе на предметима Општа […]

петак, септембар 14, 2012 / 12:05

Након безуспјешног покушаја да на нормалан и људски начин останем запослена у Технолошкој школи Бања Лука принуђена сам да јавност упознам са својим проблемом, пише Мирјана Милошевић
– дипломирани инжењер биотехнолошко-прехрамбене технологије
дипломирани инжњењер текстилне технологије.

Наиме, до 31. августа 2012. године радила сам у поменутој школи као професор стручно теоретске наставе на предметима Општа хемија, Органска хемија , Машине и уређаји и Техничко цртање. Мој осмочасовни ангажман трајао је од 23.01.2012. године до 31.08.2012. године.

Неправда у случају мог останка без запослења је у томе што је директор Технолошке школе, г-дин Војислав Перић на предмету Козметологија у теоретску и практичну наставу ангажовао 2 козметолога са трогодишњим студијем стеченим на Козметолошком факултету у Бањалуци, супротно Правилнику о врсти стручне спреме наставника и стручних сарадника у средњим техничким и средњим стручним школама. Према истом правилнику (члан 2) послове наставника из општеобразовних и стручно-теоретских предмета у средњој школи могу обављати лица која су завршила високо образовање у трајању од 4 године и имају академску титулу и стручно звање дипломирани или професор.

Симптоматично је што је једна од особа која је ангажована на предмету Козметологија кћерка господина Перића. Истина, она је након упозорења Актива технолога и хемичара на горе поменути пропуст пребачена из теоретске у практичну наставу, а на теоретској настави ангажована је дјевојка такође са трогодишњим студијем, али је у протеклом периоду кћерка директора противзаконито била ангажована у настави.

Због своје тешке финансијско-материјалне ситуације надала сам се да ће приликом расподјеле наставних предмета 14 часова Козметологије припасти мени, као дипломираном технологу 2 студијска програма у трајању по 5 година.

Директор је на сједницама на којима се одлучивало о расподјели часова тврдио да технолози нису верификовани, након чега је Актив технолога и хемичара затражио стручно мишљење од: Технолошког факултета, Републичког педагошког завода и Министарстав просвјете и културе РС. Све три институције дале су позитивно мишљење, које је директор игнорисао.

Приликом расподејеле предмета и часова за ову школску годину, она је вршена тако да су се предмети и часови додјељивали наставницима који су се затекли у радном односу, па су моја очекивања била већа, јер је без конкурса продужен уговор још неколико колега.

Имам 3, 5 године искуства у просвјети, на бироу сам 10 година и из породице погинулих бораца ВРС.

Са овим проблемом упознала сам Републичку просвјетну инспекцију и министра просвјете и културе РС г-дина Антона Касиповића.0 КОМЕНТАРА

 1. Ево још (не)дјела приученог новинарчића и несретног министра просвјете
  http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/22937/Ministrova
  http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mpk/media/vijesti/Pages/Ministar_Kasipovic_podnio_ostavku.aspx
  http://www1.srna.rs/novosti/14006/ministar-kasipovic-povukao-ostavku.htm

  А није ни чудо што се ово дешава када је оно Милино предузеће „Влада РС д.н.н.“(друштво са неограниченом неодговорношћу)
  пуно лопова и криминалаца
  http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srpska/236828/Ministre-savetuju-osudjivani-direktori

 2. Шта је ту чудно? Овај човјек је од мог друга тражио паре да га прими на расписани конкурс. пријатељ предао папире у петак, а директор га назвао пар сати касније.

  – Ја сам тебе изабрао јер си из Бањалуке, дођи у понедјељак на разговор.

  Оде мој пријатељ на разговор. Послије официјелог дијела (кад си завршио факултет, јеси ли радио и сл. дође најзанимљивији дио:

  „Ја теби нудим стално радно мјесто, да ријешиш све своје животне проблеме, а шта ти мени нудиш?“

  Овај се збунио, каже му како је постизао резултате на такмичењима, како је вољан секцију водити бесплатно…

  „Нисмо се ми добро разумјели, ја теби нудим стално радно мјесто, да ријешиш све своје животне проблеме, а шта ти мени нудиш?“

  Погледа човјека, и рече му: „Па нисам ја вас разумио да тражите новац, па колико?“

  Директор у свом маниру настави:
  „Видиш, мој син је завршио ДИФ у Бечу, био је најбољи. Сад је на мастер студијама, жена му ради на Економском институту, хоћу и ја њега да запослим а то кошта. Вас се пријавило 11, а посао ће добити онај ко НАЈВИШЕ понуди!“

  Између осталог, на крају приче посао је добила цура што је дошла ЗАДЊА, јер сви прије ње нису му дали НИШТА, па је морао БЕСПЛАТНО је запослити. Оста директор суХа ђепа…

 3. Ministar se ne oglasava.
  Sto se tice afere u Srednjoskolskom domu, najnovija informacija, da je afera zataskana i direktoriova zena koja “ se u razgovoru sa njim pokazala kao najbolja od 34 kandidata “ ostaje na poslu

 4. Кад ово све прочитам питам се који је датум када ће неки од медија објавити да смо ми дефинитивно све уништили што је ваљало и да нећемо моћи ништа рећи потомцима кад нам буду поставили одређена једноставна питања!

  Калигула је једног коња уселио у сенат, а наша власт је ергела цијела без могућности да се уведе и један човјек (али онакав каквог дефинише Киплинг) а ако би то неко и урадио, сматрао би се још једним чудаком чуднијим од оног потеза који је учинио Калигула.

  Ето докле смо дошли!!! А… да би се остало нормалним у општој загађености било менталној било каквој другој најбоље је избјегавати мјеста (ако је то уопште могуће) одакле се шири смрад ових корумпираних гарнитура које паразитски изједају нама пред очима најбољи дио супстанце која се зове држава-народ-потомство-будућност!

 5. soliumt,
  Калигула је једног коња уселио у сенат, а наша власт је ергела цијела без могућности…

  Не не, тај коњ, једини тамо није коњ. Он апсолутно зна шта ради…

 6. Може ли ми неко објаснити да ли може директор школе у Србији бити предсједник Школског одбора у Републици Српској, а да није имао држављанство БиХ и Републике Српске?

  Ма овво је кап у мору, шта се дешава у појединим школама…

  За одговор Хвала унапријед:-)

 7. Технолошка школа није нажалост једини примјер. У Влади и у већини државних институција на одговрним мјестима сједе људи са купљеним дипломама приватних факултета.Зато они који су тврдо студирали неће доћи на ред док је ова власт.

 8. Па директори фондова,запослени у влади,директори јавних предузећа су позавршавали ове фаст скул варијанте,па шта се онда чудите што тамо нека персона са тим курсом предаје козметологију.

 9. Realno dno dna jeste što i Kasipović i Gavranović žele da se riješe Perića i evo kako to rade, umjesto da se povede krivična odgovornost (i stvar efektivno riješi), jer je ovoj ženi uskraćeno pravo na zapošljavanje pod jednakim uslovima, što je prekršaj Krivičnog zakona RS, pored već prekršenih Zakona o srednjem obrazovanju i inih.

  Ne, slučaj se ovako razvlači, večeras je bilo i na RTRS dnevniku (koji, uzgred rečeno, u ovim postizbornim mjesecima pomalo liči i na novinarstvo), žena ne može da progovori a suze joj kreću…

  Usput, da se ne baci, jedan zanimljiv, donekle sličan, slučaj kod komšija:
  http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/193614/Default.aspx

 10. Pored one stare „vrana vrani oči ne vadi“, postoji tu određeni konflikt, Perić se protezao više nego što je bio dug.

  Realno, ovo je stiglo do Pressa i na RTRS, a to nije slučajno. To je Kasipovićev metod, novinarska ucjena – blaćenje, samo što je vrijeme efikasnosti te metode poprilično prošlo.
  Ako je članak u Pressu potpisao Boris Knežević, onda se tu nema šta pričati.

  Uskoro bi trebao biti konkurs za direktora u Tehnološkoj, vidjećemo šta će biti.

 11. Bojan5150, 15.11.2012. 14:24:07 [5736

  Konkurs je bio i Skolski odbor u kome su zastupljeni i predstavnici ministarstva je jednoglasno predlozio Perica.
  PRESS jeste poceo pricu i stao, uopste ne pisu da je inspekcija utvrdila nepravilnosti.

  Dakle , prigovor je Kasipovic mogao da odbije davno , ako mu je stalo da nestrucan kadar ne predaje u skoli

 12. Znam da je Školski odbor na Perićevoj strani, a Kasipović ne bi (globalno) radio to što radi čitavo vrijeme da želi da ima kvalitetan kadar u prosvjeti, ali moguće da nisam u pravu, odnosno, da veza između tih smradova ima obrnut polaritet u odnosu na moju ideju.

  Dokle se onda došlo sa imenovanjem Perića, da li je maknuo oznaku V.D.?

 13. Bojan5150, 15.11.2012. 14:59:55 [5737

  Stiglo se do ministra.
  Sad je na njemu da potvrdi ili odbije odluku Školskog odbora, u kome , ponavljam , sjede predstavnici Ministarstva, koji su glasali za Perica

 14. Da, u međuvremenu sam čuo (prije no što sam otišao cijepati drva), tri kandidata, pored ovog na P. još su tu prof. matematike iz Tehnološke i neki, čini mi se, iz Elektro škole, koji je navodno Kasipovićev kandidat.

  Ništa, po toj odluci ćemo znati koliko je sati.

 15. Sad kad malo razmislim, ne mogu se sjetiti koliko je puta „mudri latin“ dao ostavku na ministarsku fotelju…, i oko cega, pa me interesuje ako se neko sjeca, da mi osvjezi pamcenje malo. Hvala unaprijed.

 16. Мирјана могу само да ти пружим вербалну подршку. Издржи и знај да си у праву и немој да те праве будалом и да у то повјерујеш не дај Боже.

  Срамота за читаву Владу РС, пошто Касиповић очигледно нема стида.

 17. U truloj drzavi kao sto je ova takvi direktori su podobni.
  Svi inspekciski pregledi su izrezirani ,pa ako se koji POSTEN I PRAVEDAN inspektor drzne ,neposlusa koga drugog do glavnog prosvetnog inspektora gospodju Peic biva tesko sankcionisan mamica je tu da odredi sta treba da se napise i ko da se zastiti a ko NAJURI ,razlog se zna…
  Sto se tice ministarstva pa oni nepostuju ni VLASTITA RJESENJA koje sami izdaju ,a pocesto im se omakne da izdaju dva rjesenja ISTOG BROJA ISTOG DATUMA -KONTRA SADRZAJA-licno posjedujem takvo rjesenje ,pa kad to predocite ministru on se jos i naljuti covjek beskrajno vjeruje svojim sluzbenicima pa i necita sta mu poture na potpis.Vrlo vjerovatno da ce i taj vd direktor se okititi titulom direktora bas kao sto je slucaj i u SSC u Kotor Varosu Danijela Kostic VJECITI STUDENT punih 10 god je zena studirala DIF PROMJENILA DVA UNIVERZITETA specijalista u sikaniranju zaposliti u datoj skoli ekspert u prikrivanju inspekciski izvjestaja dostavljanju falsifikovanih dokomenata ,zena koja i od supa ZAHTJEVA da zaplase postene ljude koji se bore protiv njenog NEMORALA ali bas takvi AVETI su podobni ovoj drzavi ,primjer ucenicima kojim putem da krenu KAKVO OBRAZOVANJE to je ljudi proslost…

 18. Десаборић… исто се и мени дешава! Сазнаће се убрзо путем медија:-) Има много људи који трпе разне ствари…али изгледа да се разликују само у нијансама!

 19. Ova jadna zena treba da pocne strajk gladju.

  I to ispred Kasipovicevog 4-og paviljona, hehehe.

  Mediji ce doci, to je sigurno, mada ne Kopanjini, i to je sigurno.
  Mozda dodje i pokoja studentska organizacija, zbog ministra, ako nista…

 20. Кад читаш горе наведене коментаре, лијепо ти се срце заледи, ал још када радиш близу фотељаша, јадника који „умиру од посла“ за неких 6,7 хиљада КМ, па још толико по управним,надзорним одборима …. е онда ти треба лексилијум свакодневно да останеш при здравој ..да знаш доћи до аутобусне станице.

  Анархија, а свакодневно доносе у просјеку 3 закона!
  (Како уништити народ, на безболан начин?)x-(

 21. Jedini put doci do posla u prosveti je NOVAC, netrebate imati ni diplomu ISTI TI CE JU ZBAVITI ,pa dobar dio direktora ima SUMLJIVU diplomu, i nikom nista,a da nespominjemo inspektorat ili ministarstvo.Daleko smo dogurali kad nam u prosvetu dovode i osobe koje su tesko umjesane u prostituciju sa zavrsenom trogodisnjom srednjom skolom na mjesto PROFESORA pa lud vidi sta treba da uci djecu. Kasipovicu je dobro poznat taj slucaj a gospodja Peic se jos debelo zauzela da istaPROFESIONALNO RADI SVOJ POSAO samo u kojoj oblasti JASNO JE …..

  SISTEM NAM JE TRUO -nema tu pomoci,zao mi je ove zene ali i sama prolazim kroz slicnu situaciju

 22. desaboric, 22.11.2012. 18:57:01
  svi mi prolazimo kroz nesto slicno ali nas je u picinom parku i na slicnim mjestima bilo samo nekoliko stotina a ovo nije nista sta nas ceka,cuvar rasprodaje sve sto stigne a kad zavrsi onda necete imati kome ni sta predavati.zar mislite da je najveci problem u drzavi sto djaci kod iste profesorice imaju i teoretsku i „prakticnu“ nastavu?B-)

 23. Lično znam direktora koji su kupili diplomu na Fabus-u kad im je zatrebalo da budu direktori. I to nije samo slučaj sa školama nego i svim državnim instotucijama. Vidjeli smo u medijiam kada je krenula afera Fabus kako su reagovali zvaničnici. Direktori sa takvim diplomama nekakvog menadžmenta koja je stečena za jedan dan nemaju nikave veze sa prosvetom i obrazovanjem. I onda takvi direktori zapošljavaju sa takvim istim diplomama profesore. Kriterijumu u školama su jako su srozani, tako da smo već dobili profesore matematike sa kupljenim diplomama na pravatnim fakultetima koji su prošle godine otvoreni. Štaviše takvi direktori i ne raspisuju konkurse ako je diploma kupljena u toku školske godine. Smatra se da se konkurs mora rasisati samo početkom školske godine.
  Veliki broj predmeta ima profesore koji nisu verifikovani za te predmete po pravilniku, primjera radi zaposleni sa Fakulteom političkih nauka predaje filozofiju, sociologiju, logiku, istorije, ustav i još ima honorar.
  Na sve ove pojave inspekcija i ministarstvo ne reaguju.
  Šta treba da urade oni koji su završili državne fakultete kada oni koji kupe diplome mogu ravnopravno da konkurišu i da čak prije dobiju posao od onih koji su mukutrpno i sistemtaski učili na državnim fakultetima.
  Tako da sada svako može sa kupljenom diplomom da obezvrijedi diplomu državnih fakulteta.

 24. osvajač, 22.11.2012. 23:20:44
  „svi mi prolazimo kroz nesto slicno ali nas je u picinom parku i na slicnim mjestima bilo samo nekoliko stotina“
  je li ona sa porodicom i prijateljima bila tamo ili bilo gdje drugo? zasto bi se ja borio za njena prava ako imam dobru platu i pristojan posao i ako ona nece?

 25. herc64, 23.11.2012. 09:17:31 [5

  Ne znaam jel bila sa porodicom i prijateljima u Prku, ali pise da su joj 2 brata poginula u ratu.

  Ovdje je pitanje postovanje prava i pravde, a ne sta ko od nas misli.

 26. herc64, 23.11.2012. 09:17:31 [5

  Ne znaam jel bila sa porodicom i prijateljima u Prku, ali pise da su joj 2 brata poginula u ratu.

  Ovdje je pitanje postovanje prava i pravde, a ne sta ko od nas misli.

 27. Slavko, ne vidim ovdje ništa novo, ovo je transkripcija priloga koji je išao na RTRS prije dvije sedmice.

  Na žalost, to je prečest problem sa ovakvim problemima – čujemo/vidimo vijest kako je počelo, ali rijetko kad i kako je završilo.

  Mislim, u suštini nije previše bitna odluka majmuna koji je treniran nosi odijelo, puši cigaretu i odaziva se na ime Anton, ali od ove odluke zavisi da li ga brzo ili sporo treba zadaviti golim rukama. Ovo je baš sramota što se desilo.

 28. U dilu su, nego sta, jer drugog objasnjenja za ministrovo necinjenje u ovom slucaju nema.
  Mudri latin sasijeca buducnost naseg naroda u korijenu, preko kupovnih fakulteta koji su dosli na scenu zajedno sa njim, i njegovim pajdasima iz d.o.o. Vlada RS2006, u udruzenom zlocinackom poduhvatu rastakanja Republike Srpske.
  Kopanja ga gura svesrdno, a ko gura Kopanju mozemo pretpostaviti. Neka nam je Bog na pomoci, treba izdrzati jos malo, jer je kraj ovom zlu na vidiku,a onda ce njima jedino ostati da se mole…, kojim god bogovima da se mole, jebo im pas mater.

 29. Тешановић пита, Тешановић одговара. Онако мало сам са собом дискутује. 😉

  Познајем Мирјану. Дивна особа. Ова њена ситуација најбоље показује у каквој жабокречини живимо. Гинули су најбољи да би владали најгори.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *