Неопрезна карикатура: Балотели као Кинг Конг

Карикатура која се појавила у најпознатијим италијанским спортским новинама, „Газети дело спорт“ на којој је тамнопути фудбалер Марио Балотели приказан као Кинг Конг за тили час је прерасла у велики скандал. Приказати тамнопутог фудбалера као џиновског мајмуна и неукима одмах "упали лампицу" за констатацију да се ради о графичкој поруци која би могла да се […]

среда, јун 27, 2012 / 18:42

Карикатура која се појавила у најпознатијим италијанским спортским новинама, „Газети дело спорт“ на којој је тамнопути фудбалер Марио Балотели приказан као Кинг Конг за тили час је прерасла у велики скандал.

Приказати тамнопутог фудбалера као џиновског мајмуна и неукима одмах "упали лампицу" за констатацију да се ради о графичкој поруци која би могла да се протумачи и као расистичка.

Иначе УЕФА је оптужила Хрватски фудбалски савез за расизам пошто је добила извјештај да су хрватски навијачи узвикивали мајмунске звуке тамнопутом италијанском нападачу Марију Балотелију.

Управо то су и били коментари на овај покушај карикатуристе Валерија Маринија да насмије публику приказујући Балотелија као "Кинг Конга који се попео на славни енглески Биг Бен и тамо му нико ништа не може".

Видјевши какве је реакције у јавности изазвала ова карикатура, уредници "Газете дело спорт" су признали да "ово можда и није најбољи рад њиховог аутора".

– У овим временима морамо да покажемо већи опрез и бољи укус… Али, истичемо да смо се одувијек борили против расизма, као и да смо осуђивали сваки погрдни повик који је био упућен Балотелију – наводе у "Газети".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *