Ненајављени Кери у Багдаду: Летови из Ирана ка Сирији да се контролишу

Кери, који је допутовао у ненајављену посјету Багдаду, поручио је ирачком премијеру Нурију ал-Маликију да Вашингтон „прати шта Ирак ради“ и да сматра проблематичним све што помаже сиријском режиму, јавила је агенција Франс прес. "Јасно сам ставио до знања премијеру (ал-Маликију) да летови из Ирана заправо помажу да се одрже (сиријски) предсједник Башар ал-Асад и […]

недеља, март 24, 2013 / 16:42

Кери, који је допутовао у ненајављену посјету Багдаду, поручио је ирачком премијеру Нурију ал-Маликију да Вашингтон „прати шта Ирак ради“ и да сматра проблематичним све што помаже сиријском режиму, јавила је агенција Франс прес.

"Јасно сам ставио до знања премијеру (ал-Маликију) да летови из Ирана заправо помажу да се одрже (сиријски) предсједник Башар ал-Асад и његов режим", рекао је Кери новинарима послије састанка с Маликијем.

Вашингтон већ мјесецима критикује Багдад, јер игнорише то што Техеран шаље војну опрему у Сирији преко ирачког ваздушног простора и позвао је ирачке власти да спроводе ненајављене инспекције товара.

Техеран, близак савезник режима у Дамаску, тврди да у Сирију шаље само хуманитарну помоћ.

Кери је, поред тога, изразио забринутост због вишемјесечних протеста у сунитским провинцијама у Ираку, који би, како САД страхују, могле да дају простора за дјеловање екстремистичким групама, укључујући ал-Каиду.

Државни секретар САД састао се и с предсједником ирачког парламента Осамом ал-Нуџаифијем, истакнутим лидером сунитског покрета Ирака, који је дио Маликијевог кабинета националног јединства, али бојкотује сједнице владе.

Керијева посјета услиједила је само пар дана након 10. годишњице од интервенције САД у тој земљи којом је свргнут Садам Хусеин и прва је Керијева посјета Ираку откако је ступио на дужност државног секретара.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *