Немири у Белфасту: 62 особе повријеђене

Петнаест полицајаца повријеђено је у новим сукобима католика и протестаната у Белфасту чиме је број повријеђених припадника снага реда повећан на 62, саопштила је данас сјеверноирска полиција. Од 15 повређених полицајаца, њих тројица су накратко хоспитализована. Полиција је током нереда између понедељка и уторка који трају другу ноћ заредом у Белфасту, употребила водене топове и […]

уторак, септембар 4, 2012 / 14:30

Петнаест полицајаца повријеђено је у новим сукобима католика и протестаната у Белфасту чиме је број повријеђених припадника снага реда повећан на 62, саопштила је данас сјеверноирска полиција.

Од 15 повређених полицајаца, њих тројица су накратко хоспитализована.

Полиција је током нереда између понедељка и уторка који трају другу ноћ заредом у Белфасту, употребила водене топове и испаљивала гумене метке на демонстранте који су узвратили каменицама, флашама и петардама.

Један од представника полиције Вил Кер рекао је да је “тужан и љут” зато што становници нападају полицију.

Он је казао да је седам особа ухапшено и најавио нова привођења.

У недељу увече у тим нередима у Белфасту повређено је 47 полицајаца.

Припадници протестанске заједнице покушали су у недељу да спрече марш католика који су за припајање Ирској. Припадници обе заједницу су, међутим, напали полицију која је покушала да раздвоји две групе.

Полицајци су тада гађани циглама, каменицама, “молотовљевим” коктелима.

У Северној Ирској већ три деценије трају сукоби католика и протестаната у којима је живот изгубило око 3.500 људи. Мировни споразум закључен је 1998. године, али и даље долази до спорадичних сукоба.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *