Нема више точења ложе на пумпама

Правилник о условима за обављање трговине лож-уљем у РС ступио је јуче на снагу и њим је изричито забрањено точење овог деривата са пиштоља на бензинским станицама, већ из посебно одвојених просторија на пумпама и доставом цистерном на кућну адресу купца.

среда, мај 18, 2016 / 08:37

Правилник о условима за обављање трговине лож-уљем у РС ступио је јуче на снагу и њим је изричито забрањено точење овог деривата са пиштоља на бензинским станицама, већ из посебно одвојених просторија на пумпама и доставом цистерном на кућну адресу купца.

Тиме је строже законски, али и физички, онемогућено точење лож-уља у аутомобиле и радне машине на пумпама, што је на годишњем нивоу буџет РС коштало око 40 милиона марака, јер су се поједини пумпаши раније оглушивали на забране и точили лож-уље у аутомобиле и машине.

Поред тога, у борбу против оних који крше ове прописе сада се још активније укључио и Инспекторат РС, одакле су поручили да ће у наредном периоду кренути интензивне контроле примјене овог правилника, те запријетили високим казнама за све оне који се о то оглуше.

У Министарству трговине и туризма РС рекли су да је Правилником о условима за обављање трговине на мало уљем за ложење екстра лаког и лаког специјалног прописано да се трговина обавља из резервоара, искључиво достављањем ауто-цистернама на адресу купца, а никако точењем на бензинским пумпама.

Појаснили су да правилник дефинише и да се трговина на мало лож-уљем обавља на бензинским пумпним станицама из посебно утврђених пословних просторија, као и резервоара издвојеног од мјеста предвиђеног за снабдијевање погонским моторним горивом.

“Под посебно утврђеним и издвојеним пословним просторијама – резервоарима подразумијевају се резервоари за уље за ложење који нису физички повезани системом цјевовода са апаратима – уређајима који се на бензинским пумпним станицама користе за истакање горива у резервоаре возила и радних машина на моторни погон”, истичу из Министарства.

Додају да постојећи резервоари на пумпама који се користе за складиштење и промет уља за ложење морају бити на улазу, споју, у резервоар трајно одвојени од цјевовода који води до апарата – уређаја, пиштоља за истакање горива у резервоаре.

Поред услова у вези са пословним простором, правилником су дефинисани и минимални технички услови у погледу опреме, уређаја и потребне стручне спреме за обављање трговинске дјелатности. Из Министарства кажу да се разлог доношења правилника односи на проблем прекомјерног трошења уља за ложење, који је нарочито био примјетан у љетном периоду, када би промет и потрошња уља за ложење, због природе његове намјене, требало да опадају.

“Из тога је произлазило да се уље за ложење користи супротно његовој намјени”, рекли су из овог министарства.

Према подацима на бензинским пумпама у РС годишње у просјеку прода око 160 милиона литара лож-уља, од чега већина заврши у резервоарима моторних возила и разних машина. У цијену лож-уља, чије је точење у возила законом забрањено, није укалкулисана акциза за аутопутеве од 0,15 КМ и за путеве 0,10 КМ, а имајући у виду да већина продатог лож-уља на пумпама заврши у резервоарима возила лако се долази до рачунице да држава, односно два јавна предузећа, “Аутопутеви РС” и “Путеви РС”, губе близу 40 милиона марака годишње.

Милован Бајић, директор “Крајинапетрола” Бањалука, рекао је да поздравља доношење правилника, те сматра да је то требало урадити раније.

“Правилник би требало да се поштује, а да ли ће тако и бити, не знам. Они који избјегавају поштовање закона и правилника увијек нађу начин”, рекао је он. У сваком случају, Бајић сматра да лож-уље нема шта да тражи на пумпама, јер је оно предвиђено за индустрију или за загријавање просторија. “Вријеме оних нафтарица и сипања по 10-20 литара је одавно прошло и мислим да је буџет изгубио огромна средства, а прије свега ЈП ‘Путеви РС’”, рекао је директор “Крајинапетрола”. Он је мишљења да би требало изједначити намете на лож-уље и остале деривате, али да онај ко докаже да је то лож-уље потрошио у индустрији или за гријање буде ослобођен тог намета или да има неку рефундацију.

Борка Суртов, главни републички тржишни инспектор, рекла је да су протеклих дана вршили превентивни обилазак бензинских пумпних станица у циљу снимања стања на терену и како би још једном скренули пажњу привредним субјектима да ускладе своје пословање са одредбама правилника. Додала је да су инспектори јуче почели са контролом примјене овог правилника, а у наредним данима ће бити интензивније инспекцијске контроле. “Још једном позивамо привредне субјекте да, уколико још нису, предузму све потребне мјере на усклађивању рада са прописима, јер су предвиђене казне високе и износе од 3.000 КМ до 15.000 КМ за правно лице, а од 1.000 КМ до 5.000 КМ за одговорно лице у правном лицу”, нагласила је Суртов.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *