Нема више шале са њим: Трамп на папиру губи, али…

Прије годину дана, нико није могао да замисли да ће Трамп ово успјети, па аналитичари то опрезно напомињу када говоре о његовим шансама да постане предсједник. Након одступања конкуренције, Трамп је остао једини кандидат републиканаца за предсједника САД, и сада ће и републикански естаблишмент тешко избјећи да га номинује. Ипак, стање на терену говори да […]

понедељак, мај 9, 2016 / 05:49

Прије годину дана, нико није могао да замисли да ће Трамп ово успјети, па аналитичари то опрезно напомињу када говоре о његовим шансама да постане предсједник.

Након одступања конкуренције, Трамп је остао једини кандидат републиканаца за предсједника САД, и сада ће и републикански естаблишмент тешко избјећи да га номинује.

Ипак, стање на терену говори да би Хилaри глатко побиједила Трампа. Према истраживањима, она има предност од 10 одсто. Но избори у Америци су мало компликованији, јер се не сабирају гласови већ електори.

Електорски систем – прапочеци демократије

Још давно у америчкој прошлости, законодавци су сматрали да је избор предсједника озбиљна ствар, те да обичан човјек не може то да појми, него да се прво изаберу умни људи у свакој држави, који ће касније преговорима изабрати најбољег предсједника.

Свака држава носи одређен број електора (изборника), којих је сразмјерно броју становника. Онај ко побиједи у одређеној држави, небитно да ли има један, или милион гласова више, осваја све електоре. Електорски систем је нешто што Њих је укупно 538, и 270 је минимум за побједу.

Минимална побједа Клинтонове

Постоје и државе за које се сигурно зна да су републиканске или демократске. Демократе имају недостижу предност у Калифорнији, и одатле црпе редовних 55 електора. Републиканци редовно рачунају на 38 електора из Тексаса. И таквих држава је значајан број, а десетак оних гдје је неизвјесно, зову се свинг стејт, и на њих се концентрише кампања.

Пет кључних држава за побједу Трампа

Републиканци су јаки у државама које имају мало становника, иако је тих држава више. Зато на овој карти све дјелује републикански црвено, али и у овој ситуацији побјеђују Демократе.- Уколико Хилари освоји 19 држава и главни град, гдје демократе нису изгубиле од 1992. године, довољно је да побиједе још само на Флориди, и имају укупну побједу са 271 електором. Тако просто.

Но према истраживањима, Демократе имају предност у више од пола држава, што им доноси убједљивих 347 електора.

Да би Трамп побиједио, мора да напредује око 10 одсто у односу на сад. Морао би да преокрене резултат и побиједи у барем пет кључних држава, а то су Охајо, Флорида, Вајоминг, Пенсилванија и Сјеверна Каролина. Они у збиру носе 95 електора, и без њих побједе за Трампа нема.

МШ
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *