Нема регулативе за дигитализацију, медијима пријети снијег

До 17. јуна јавне и комерцијалне телевизије у БиХ морају да пређу са аналогног на дигитални систем емитовања или ће се БиХ суочити са тоталним медијским мраком. Јавним телевизијским сервисима и комерцијалним ТВ станицама у БиХ за нешто више од два мјесеца пријети опасност од гашења јер Савјет министара БиХ још није усвојио правну регулативу […]

петак, април 10, 2015 / 11:00

До 17. јуна јавне и комерцијалне телевизије у БиХ морају да пређу са аналогног на дигитални систем емитовања или ће се БиХ суочити са тоталним медијским мраком.

Јавним телевизијским сервисима и комерцијалним ТВ станицама у БиХ за нешто више од два мјесеца пријети опасност од гашења јер Савјет министара БиХ још није усвојио правну регулативу којом би се омогућио прелазак с аналогног на дигитални систем емитовања, пише "Пресс РС".

Да је пред грађанима РС и ФБиХ све извјеснији сценарио према којем ће 17 јуна, дана када званично престаје емитовање аналогног сигнала, на малим екранима умјесто телевизијског програма гледати "снијег", потврђују драматични апели надлежних из Регулативне агенције за комуникације (РАК) БиХ и јавних РТВ сервиса, који отворено поручују да због нерада надлежних пријети тотални медијски мрак.

Колико је ситуација озбиљна показује и недавна изјава представнице ОЕБС-а са слободу медија, Дуње Мијатовић, која је бх. власти позвала да хитно ријеше питање преласка овдашњих телевизијских станица на дигитални систем емитовања.

"БиХ је једина држава у региону која још није преузела кораке према дигитализацији. Због овога би нека подручја могла остати без телевизијског сигнала након 17. јуна, који представља крајњи датум за прелазак", поручила је Мијатовићева.

Из РАК-а поручују да је сада потпуно извјесно да ће за нешто више од два мјесеца БиХ постати једина држава у Европи без телевизијског сигнала уколико се, како кажу, у међувремену нешто драматично не промијени.

"Водећи се међународним обавезама аналогно емитовање у БиХ угасиће се 17. јуна ове године. Реализација овог процеса код нас озбиљно касни због проблема првне природе, који су узроковани неспровођењем Стратегије увођења дигиталне телевизије у БиХ, а посебно неусвајањем Акционог плана Савјета министара БиХ", објашањава Амела одобашић, портпаролка РАК-а.

Саговорници Пресс-а РС из управљачких структура јавних РТВ сервиса, који су инсистирали на анонимности, тврде да чак и у случају да нови сазив Савјета министара БиХ по хитном поступку исправи "брљотине" претходног и у најкраћем року усвоји Акциони план којим је предвиђена дигитализација, то, према њиховим ријечима, неће бити могуће спровести до поменутог рока.

"Још средином прошле године било је познато да ће Србија, након што је то још раније урадила Хрватска, 17 јуна 2015. у потпуности прећи на дигитални систем емитовања. Са међународним ТВ емитерима тада је потписан договор да и БиХ истог датума пређе са аналогног на дигитални систем, прављене су стратегије и акциони планови, али се на томе ништа конкретно није урадило. Сада, када је ‘ђаво дошао по своје’, сви су се изненада сјетили да нам пријети опасност од медијског мрака. Чак и Савјет министара БиХ сутра да сагласност за прелазак на дигитални систем, велико је питање колико су домаће телевизијске станице, чисто с техничке стране, спремне за такав подухват", истичу саговорници Пресс-а. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *