Нема причешћа за оне који не плаћају порез

Вјерницима Римокатоличке цркве у Њемачкој биће од данас ускраћено право на свето причешће или на вјерску сахрану ако прекину да плаћају специјалну црквену таксу. У декрету њемачких бискупа, који је управо ступио на снагу, наводи се да свако ко не плати порез, што је додатних 8 одсто пореза на доходак, неће бити сматран католиком. Бискупи […]

понедељак, септембар 24, 2012 / 18:10

Вјерницима Римокатоличке цркве у Њемачкој биће од данас ускраћено право на свето причешће или на вјерску сахрану ако прекину да плаћају специјалну црквену таксу.

У декрету њемачких бискупа, који је управо ступио на снагу, наводи се да свако ко не плати порез, што је додатних 8 одсто пореза на доходак, неће бити сматран католиком.

Бискупи су алармирани бројем католика који напуштају Цркву, наводи Би-Би-Си.

Сви Нијемци који су званично регистровани као католици, протестанти или Јевреји плаћају вјерску таксу од 8 до 9 одсто пореза на доходак. Овај порез уведен је у 19. вијеку као компензација за национализацију вјерске имовине.

"Ако је ваша укупна сума пореза 10.000 евра мораћете да платите још 800 па ћете укупно плаћати 10.800 пореза", рекао је званичник из минхенског пореског бироа Томас Цицелсбергер Би-Би-Сију.

Католици чине око 30 одсто њемачке популације, али је број лица која напуштају цркву скочио на 181.000 2010., а повећање се приписује оптужбама против њемачких свештеника за секуално злостављање.

Алармирани падом броја вјерника, бискупи су се одлучили на акцију због случаја пензионисаног професора црквеног права Хартмута Цапа, који је 2007. године најавио да више неће плаћати порез, али да ће остати католички вјерник.

Овај академик са Универзитета у Фрајбургу рекао је да жели да настави да се моли и прима свето причешчће и овај спор са Црквом наћи ће се у сриједу пред судом у Лајпцигу.

"Овај декрет ставља јасно до знања неко не може половично да напусти Цркву", речено је њемачкој Бискупској конференцији, што је подржао Ватикан.

Ако не плате вјерски ппорез католици више неће имати право на католичке сакрамене као што су крштења, исповиједи, вјенчања и сахране и причешћа, осим уочи саме смрти или у случају да особа ради у цркви или њеним болницама и школама.

Без "знакова покајања прије смрти вјерска сахрана може да буде одбијена", наводи се у декрету.

Ако се људи одлуче да не плаћају порез, такође, неће моћи да буду кумови католичкој дјеци.

"Овакав декрет у овом тренутку је погрешна порука њемачких бискупа који добро знају да је Католичка црква у дубокој кризи", рекао је Кристијан Вајзнер из групе активиста "Ми смо црква".

Међутим, свештеник из Манхајма на југозападу Њемачке, Лукас Глокер рекао је да ће се новац од пореза користити за добра дјела.

"Са обдаништима, домовима за стара лица или незапослене можемо да урадимо много тога доброг и знам да нам је потребан порез да помогнемо Њемачкој да учини добра дјела", рекао је он.

Све до сада, било који њемачки католик који би престао да плаћа порез био би суочен са екскомуникацијом.

Иако су посљедице неплаћања изложене у овом декрету сличне екскомуникацији из Цркве, њемачки посматрачи кажу да су аутори декрета пажљиво избјегавали ту ријеч.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *