Нема ђака, Влада планира затворити 89 школа

Влада РС разматраће да ли је потребно угасити 26 централних основних школа, 28 деветоразредних и 35 петоразредних подручних одјељења због тога што је у њима уписан мали број ђака

понедељак, јул 10, 2017 / 10:10

Ово је најавио министар просвјете и културе Српске Дане Малешевић.

Он је навео да ће се при томе водити рачуна шта је најбоље за ученике, као и да ће просвјетним радницима, који су запослени у школама које треба да буду угашене, покушати пронаћи мјесто у другим школама.

Малешевић је рекао за “Глас Српске” да има неколико одјељења која су се практично већ и сама угасила.

Он је додао да је свим основним школама послан допис да не примају нове раднике док се не види да ли ће неком учитељу или наставнику бити завторено подручно одјељење.

Малешевић је рекао да још није добио захтјев у вези са тим да ученици од наредне школске године уче о страдању српског народа у протеклим ратовима, али да не види проблем да се у школама учи о страдњу Срба у Другом свјетском рату, односно о геноциду почињеном над Србима у Јасеновцу.

“Наше школе, по узору на `Јад Вашем`, прошле су обуку и њихов приступ изучавању геноцида”, истакао је Малешевић.

Одговарајући на питање да ли постоји шанса да се у Српској укину пријемни испити на факултетима, Малешевић је најавио да ће се ићи ка државној матури у средњим школама, чији би резултати били пријемни испити на факултетима.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *