Нема датума за Србију, само временски оквир

Шефови дипломатија Европске уније ни после пет сати расрправе нису успјели да се договоре да препоруле да се Србији да неки датум почетка преговора о чланству, тако да је састанак окончан без датума али са, како је то рекао министар спољних послова Шведске Карл Билт „временским оквориом“ На питање новинара да ли то значи датум, […]

уторак, децембар 11, 2012 / 21:05

Шефови дипломатија Европске уније ни после пет сати расрправе нису успјели да се договоре да препоруле да се Србији да неки датум почетка преговора о чланству, тако да је састанак окончан без датума али са, како је то рекао министар спољних послова Шведске Карл Билт „временским оквориом“

На питање новинара да ли то значи датум, Билт је рекао: "Не, то је временски рок".

Ствар је на Твитер налогу прецизирао европски комесар за проширење Штефан Филе.

"Земље чланице Европске уније усвојиле су закључке о проширењу у којима се јасно изражава воља да се одржи замах у овој кључној политици ЕУ. Јасан распоред за Србију: ако се напредак настави отварање преговора о приступању ЕУ могуће у периоду наредног предсједавајућег ЕУ", написао је Филе.

Проблем је тако дугог засједања је била понајвише Њемачка за коју се тражила одговоарајућа формулација јер најјача сила ЕУ је још скептична око резултата дијалога Београда и Приштине.

Немогавши да дођу до рјешења шефови дипломатија су на кратко прекинули засједање због консултација око Македоније, будући да се Грчка и Бугарска противе да се Скопљу отвори перспектива за преговоре о чланству.

Француски министар за европска питања Бернар Казнев новинарима је рекао да Париз сматра да Србији "треба отворити даљу европску перспективу", имајући у виду напредак у реформама и посебно резултате у дијалогу с Приштином.

Бугарски министар спољних послова Николај Младенов изјавио је да се у Македонији води "антибугарска кампања" и дискриминишу македонски држављани који се осјећају Бугарима.

Грчка тражи да власти у Скопљу прихвате нагодбу с Атином у спору око имена Македоније.

Казнев је додао да ће претходно Савјет министара ЕУ од Европске комисије добити подробан извјештај о томе у којој мјери су српске власти наставиле да спроводе нужне услове за покретање преговора.

Према изворима засједања, велика већина министара била је за одређивање датума за преговоре са Србијом.

Њемачка је, међутим, остала уздржана према давању датума за преговоре са Србијом, с образложењем да треба још опипљивих резултата у сређивања односа Београда с Приштином, а посебно да српске власти почну да повлаче своје присуство на сјеверу Косова.

Шпанија инсистира да се у закључцима засиједања с Косовом само наведе да Савјет министара "прима на знање", али не и "поздравља" то што је Европска комисија израдила студију о изводљивости за преговоре о стабилизацији и придруживању с Приштином.

Шпанија и осталих четири чланица ЕУ које не признају самопроглашену независност Косова жељели су да се из закључака засиједања уклони све што би могло указивати на прихватање "државности", односно признавање независности Косова.

Последња два дана водила се дипломатска борба међу чланицама Уније. Министри у понедељак нису успјели да се сложе око приједлога, о коме је раније извијестио Танјуг, да се Србији отвори могућност да добије датум почетака преговора у јуну 2013. године.

Током првог дана састанка у Бриселу су се ломила копља по питању датума, иако се сви слажу да је велики напредак начињен у дијалогу Београда и Приштине.

Закључак састанка шефова европских дипломатија биће прослијеђени шефовима држава ЕУ који ће 13. и 14. новембра присуствовати Европском савјету и верификовати те закључке.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *