Некротитофилија: Од читаве му државе, остала Кућа цвијећа

На данашњи дан прије 36 година умро је Јосип Броз Тито, дугогодишњи предсједник Социјалистичке Федеративне Републике Југославије /СФРЈ/ и један од оснивача Покрета несврстаних – тим поводом поштоваоци његовог лика и дјела посјетили су Кућу цвијећа. На улазу новинари су затекли делегацију Удружења антифашиста и Удружења "Јосип Броз Тито" из Велике Кладуше, који су дошли […]

среда, мај 4, 2016 / 16:50

На данашњи дан прије 36 година умро је Јосип Броз Тито, дугогодишњи предсједник Социјалистичке Федеративне Републике Југославије /СФРЈ/ и један од оснивача Покрета несврстаних – тим поводом поштоваоци његовог лика и дјела посјетили су Кућу цвијећа.

На улазу новинари су затекли делегацију Удружења антифашиста и Удружења "Јосип Броз Тито" из Велике Кладуше, који су дошли да положе вијенац на Титов гроб, али и вијенац за његову супругу Јованку.

Један од чланова делегације рекао је Срни да је у Београд стигао пун аутобус оних који период Титове владавине и Југославије виде као период "опште стабилности и сигурности за свакога, када су дјеца могла да се школују о трошку државе, а људи су имали посао и редовне зараде".

У Музеју историје Југославије наводе да је данас до поднева Кућу цвијећа посјетило скоро хиљаду људи из земаља у окружењу, Београђана, оних који су некада живјели на овим просторима, те странаца.

Послијеподне очекују наставак посјета јер је у међувремену пристигло још неколико аутобуса, па вјерују да ће број оних који ће данас обићи Кућу цвијећа бити отприлике исти као и прошле године, без обзира на лоше вријеме и кишу.

Међу онима који су дошли у Кућу цвијећа има бивших официра и подофицира ЈНА, грађана БиХ, Словеније, Македоније, чланова Комунистичке партије, људи који су се послије деведесетих година прошлог вијека иселили са ових простора и отишли да живе у западној Европи и Америци, те странаца средње и млађе животне доби.

У Музеју "25. Мај" поред Куће цвијећа посјетиоци су могли да виде и изложбу "Ко је соко – тај је Југословен", која је посвећена соколском покрету који је постојао и дјеловао на Балкану још од краја 19. вијека.

Соколски покрет у Краљевини Југославији био је својеврсно спортско и културно удружење које је организовало и слетове. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *