Неколико стотина људи на изворима Сане протестовало против електрана

Више од 500 љубитеља природе окупило се јуче на изворима ријеке Сане на традиционалном протестном излету, који је и ове године организовала Коалиција за заштиту Сане поводом Дана планете Земље. Циљ протестног излета био је да се скрене пажња на уништавање природног богаства и заустављање изградње мини хидро-електране (МХЕ) „Медна“ која пријети да уништи ријеку […]

понедељак, април 27, 2015 / 14:27

Више од 500 љубитеља природе окупило се јуче на изворима ријеке Сане на традиционалном протестном излету, који је и ове године организовала Коалиција за заштиту Сане поводом Дана планете Земље.

Циљ протестног излета био је да се скрене пажња на уништавање природног богаства и заустављање изградње мини хидро-електране (МХЕ) „Медна“ која пријети да уништи ријеку Сану, једно од вриједних природних наслијеђа наше земље.

Коалиција за Сану, коју чине 23 удружења љубитеља природе и спорта, заједно са Општином Рибник већ шест година покушава да спријечи овај злочин против природе и грађана. Тренутно, Коалиција са Општином Рибник на суду у Бањој Луци има пет тужби против изградње наведене МХЕ које чекају пресуду. Скупштина општине Рибник је у децембру једногласно донијела одлуку да се противи изградњи хидроцентрала на Сани.

– Поступци на суду стоје више од двије године. Ми се надамо скоријем рјешењу да би се радње на изградњи МХЕ „Медна“ зауставиле, јер су радови већ увелико у току", изјавио је Горан Кривић из Удружења „Санус“ из Приједора.

Посјетиоци извора ове године нису били само људи из градова у сливу Сане, којима та ријека значи много и чијим уништењем имају много да изгубе, него и из других градова, којима природа и природно насљеђе значи много више него уложених неколико милиона грађанских новаца у изградњу нечега на чему ће се други користити.

Колона дуга неколико стотина метара са поруком “Сачувајмо Сану“ је након обиласка извора, послијеподне провела у Визитор центру у мјесту Пецка. Излетници су се, након обиласка извора, враћали са одушевљењем и невјерицом да неко хоће да уништи такво природно богатство.

– Нетакнута природа и кристално чиста вода су ресурси који се не дирају", изјавио је Борислав Јанковић са Зеленковца који се том приликом ускочио и окупао се у ријеци Сани.

– Сваки нормалан човјек, који управља са оваквим природним ресурсом, треба рећи не његовом уништењу", додао је Јанковић.

Инвеститор “ЛСБ Електране” из Бањалуке (БиХ/РС) под окриљем “Интеренерго” д.о.о. Љубљана (Словенија) власништва КИ-КЕЛАГ ИНТЕРНЕШНАЛ ГмбХ (Аустрија), покушава да изгради малу хидроелектрану “Медна” на самим изворима ријеке Сане. Изградњу је започео упркос чињеници да је Просторним планом Републике Српске предвиђено да горњи ток ријеке Сане буде проглашен парком природе, а извори Сане да буду под строгим режимом заштите због природних и амбијенталних вриједности. Влада РС је усвојила Уредбу о класификацији вода и категоризацији водотока, којом је Сана сврстана у прву категорију у РС.

– Субвенције за обновљиве изворе енергије које плаћамо путем рачуна за струју улажемо у изградње МХЕ које уништавају ријеке, а не улажемо у неке стварне обновљиве енергије као што су енергија вјетра и Сунца које требају бити наша будућност", рекла је Наташа Црнковић, предсједница Центра за животну средину из Бањалуке.

Корист коју ће евентуално остварити Република Српска уколико се изгради МХЕ Медна на ријеци Сани, није ни приближна штети која ће се проузроковати. Према Одлуци о висини гарантованих откупних цијена и премија за електричну енергију произведену из обновљивих извора или ефикасној конгенерацији, тржишна цијена у гарантованој откупној цијени чини 62%, а премија чини 38%. Концесионар плаћа Републици Српској концесиону накнаду 7%, а Република Српска плаћа инвеститору само кроз премију 5,5 пута више него што је концесиона накнада, што би у домаћој валути значило да за петнаест година, колико се инвеститору гарантује субвенција, Концесионар плаћа Републици Српској око 3.000.000 КМ, а од Републике Српске, односно њених грађана, по основу субвенције (разлике гарантоване и тржишне цијене) ће добити око 15.500.000 КМ. Поред тога што ће уништити ријеку Сану на њеном најчистијем дијелу, инвеститору ћемо морати платити 12.500.000 КМ.

Коалиција за заштиту Сане је 2012. године покренула иницијативу за заштиту изворишта и горњег тока ријеке Сане, у складу са Просторим планом РС, према надлежном министарству. Након тога је Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа израдио стручну основу, те се очекује да ће у току ове године бити проглашен парк природе.

На овогодишњем излету се придружила и Горска служба спасавања Бања Лука која је овом приликом својим знањем и вјештинама обезбједила сигуран прелаз преко моста и силазак до извора свих излетника.
 0 КОМЕНТАРА

 1. Неко ће одговарати што није одмах зауставио незаконите радове почете прије пар мјесеци на изворишту.

  Штета је већ нанесена због тог кукавичког чина инспекције.

  Тај биједни покушај да се народ доведе пред свршен чин само је ојачао екологе и остали народ.

  Сад нећете да вам Бог да дозволу.

  Одговараће говна за Сану, за Угар, за многе друге започете, или дате концесије, концесије за које смо имали срећу па нема ко да их купи од наших тзв.“концесионара“ мајку им јебем подмуклу и гладну.

 2. Prethodni komenatori, nazvati govnima i majku psovati nije lijepo. Ipak je on legalno izabrana institucija, zapravo sve u jednom institucije. A, skoro mu se islo u banju nepozvano na poklonjenje i nudjenje, s prijeda i otpozada, i kako god mu zatreba, davala se podrska i zaklinjanje nasem zmaju i njegovom zmajevom gnijezdu.

  Kakvi lomovi u psihi ljudskoj se dese da se napravi zaokret od klecanja pred zmajem do psovanja i lijepljenja mu govanjskog imena?
  Za Riplija i njegovo Vjerovali ili ne.

  Zar ne?

  Podrska zmaju i njegovom gnijezdu , jest, zlocinackom, ali nasem, legelno izabranom, drzavotvornom i od 2018. akobogda samostalnom!
  kapitano Zarne

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *