Неки дијелови за Фијат правиће се у Прњавору

Дијелови од пластике за нов Фијатов аутомобил „500Л“ производиће се у Прњавору код Баточине, гдје ће идућег мјесеца изградњу производног погона почети фирма „Србија индустријал солушнс доо Крагујевац“ , чији је већински власник компанија из Италије. "Производни погон површине око 2.000 квадратних метара градиће се на земљишту које је фирма „Србија индустријал солушнс" већ откупила […]

среда, август 22, 2012 / 16:05

Дијелови од пластике за нов Фијатов аутомобил „500Л“ производиће се у Прњавору код Баточине, гдје ће идућег мјесеца изградњу производног погона почети фирма „Србија индустријал солушнс доо Крагујевац“ , чији је већински власник компанија из Италије.

"Производни погон површине око 2.000 квадратних метара градиће се на земљишту које је фирма „Србија индустријал солушнс" већ откупила у Прњавору", изјавио је Тањугу предсједник општине Баточина Радиша Милошевић.

Он је навео да је ријеч о фирми која је Фијатов кооперант и која ће од државе добити 4.000 евра по радном мјесту.

Наглашавајући да је ријеч о инвестицији вриједној око три милиона евра, Милошевић је рекао да уговор о пословно-техничкој сарадњи, који је општина недавно потписала с том фирмом, предвиђа запошљавање 150 радника и то по 50 у току ове године, наредне и у 2014. години.

Према ријечима Милошевића, обавеза инвеститора је да 80 одсто од укупног броја запослених буде из Баточине, док се Општина обавезала да ће за 50 одсто умањити административне таксе за издавање грађевинске дозволе и накнаде за уређивање грађевинског земљишта.

Потпуно ће их ослободити трошкова издавања употребне дозволе, накнаде за коришћење грађевинскго земљишта у наредне три године, те и обезбиједити телефонски прикључак.

Због повластица које инвеститорима нуди општина Баточина али и због близине Коридора 10, поред производног погона у Прњавору, гдје ће се дијелови од пластике производити и за остале Фијатове аутомобиле, у тој општини недавно је изградњу пословно-производног објекта почела словеначко-српска фирма "Тајфун РиС".
Они погон површине 3.500 квадратних метара граде у мјесту Брзан, а упослиће, како су изјавили, у овој и наредној години 85 радника.

"Међу првима који су искористили повластице које нудимо је фирма ‘Грах аутомотив’ која производи електронске сетове и пластичне дијелове за аутомобиле високе класе", рекао је Милошевић. Он је подсјетио да су прву халу изградили прије шест година и да је ријеч о инвестицији од три милиона евра. Потом су, додао је Милошевић, имали још једну инвестицију вриједну 12 милиона евра, када су проширили производне погоне.
"Повластице које нудимо очито су се показале добрим јер смо привикули инвеститоре у нашу варошицу" оцијенио је Милошевић.

Према његовим ријечима "Грах аутомотив" запосљава око 330 радника, а до 2016. године у плану је да имају 650 радника што је, такође, значајно за ту варошицу која има око 13.000 становника, од којих је близу 2.000 без посла.0 КОМЕНТАРА

  1. Неки дијелови за наш мозак се производе у спин-машинама у Лакташима, колико ја видим…

    Нервира ме кад овакве вијести нису истина. Џабе нас ложе на позитиву.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *