Некад о томе нису смјели ни да сањају: Лестер је шампион

О титули за овогодишњу Премијер лигу одлучивало се на „Стамфорд бриџу“ у мечу Челсија и Тотенхема. Водили су гости 2:0 у првом полувремену, али је Челзи до краја изједначио. Тим резултатом првопласирани Лестер је и математички постао шампион Премијерлиге. Челзи није дозволио омраженом градском ривалу да остане у трци, а обрадовао је и бившег тренера. […]

уторак, мај 3, 2016 / 01:32

О титули за овогодишњу Премијер лигу одлучивало се на „Стамфорд бриџу“ у мечу Челсија и Тотенхема. Водили су гости 2:0 у првом полувремену, али је Челзи до краја изједначио.

Тим резултатом првопласирани Лестер је и математички постао шампион Премијерлиге. Челзи није дозволио омраженом градском ривалу да остане у трци, а обрадовао је и бившег тренера.

Једна занимљивост говори о томе колико је Лестер клуб који је до ове сезоне и у сновима био далеко од пехара. Велики навијач овог клуба био је писац Џулијан Барнс. Дјело које је занимљиво за ову причу је његова Историја свијета, а у последњој глави пише о загробном животу.

Да скратимо, Барнс описује рај, а у њему је све потаман, и једна од ствари која се дешава, а дешава се само кад је све потаман јесте да Лестер осваја ФА куп! Да, и у самом виђењу Раја, гдје би могао да пожели шта му душа иште, Барнс није могао да замисли да Лестер освоји титулу. Шта више, у Рају, он је успио да домашта да ће енглески селектор позвати читав Лестер у репрезентацију, и да ће освојити свјетско првенство разбивши у финалу Бразил 4:1.

Али опет, није ни тада замислио да могу да освоје првенство Енглеске!

Иза Лестера и његових навијача је сезона за коју је мало рећи да је сезона снова.

Прошле сезоне су се борили за опстанак. Када им је то успјело, газда Тајланђанин је организовао екскурзију у постојбини. Тамо је откривено да су три играча изнајмљивали проститутке, а да ствар буде гора, случај је имао и расистички моменат. Играчи и тренер су напустили клуб, а то је, испоставиће се, ујединило екипу.

На клупи Лестера био је Клаудио Ранијери, који је дошао са ореолом рођеног губитника. Кладионице су им давале шансе 5000:1. Отприлике колико и да ће Обама, по истеку мандата, заиграти за крикет репрезентацију Енглеске.

Напад Лестера предводио је Џејми Варди, играч који је кренуо из осме или девете лиге. Врло млад је шкартиран из првог тима у коме је тренирао, заглавио затвор због кафанске туче. Вратио се фудбалу, а морао је да се јавља у полицију, па није могао да иде на гостовања, или је после првог полувремена морао у станицу. Зарадио је и 8 црвених картона због стартова са обе ноге.

Водио је свој клуб у виши ранг, а клубови из још вишег су га доводили. Након сјајне сезоне у петој лиги, купио га је друголигаш Лестер. чиме је постао најскупљи аматер. Тако је преживио најниже рангове такмичења, гдје обрана ломи ноге онима који дриблају и праве их смијешним, или чују да се за њих интересује неки бољи клуб.

То је само једна од прича како је живописан био тим Лестера ове сезоне. Права филмска прича, по свим правилима жанра.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *