Негативни ревизорски извјештаји иду право код тужиоца

Негативни ревизорски извјештаји које утврди Служба за главну ревизију РС ће по аутоматизму бити слати на руке главног републичког тужиоца РС, једна је од највећих новина које доноси измијењени Закон о ревизији јавног сектора РС, који треба ускоро да ступи на снагу. Душко Шњегота, главни ревизор РС, на презентацији "Нови Закон о измјенама и допунама […]

субота, март 8, 2014 / 15:02

Негативни ревизорски извјештаји које утврди Служба за главну ревизију РС ће по аутоматизму бити слати на руке главног републичког тужиоца РС, једна је од највећих новина које доноси измијењени Закон о ревизији јавног сектора РС, који треба ускоро да ступи на снагу.

Душко Шњегота, главни ревизор РС, на презентацији "Нови Закон о измјенама и допунама Закона о ревизији јавног сектора РС", у организацији Удружења економиста РС – СWОТ, казао је да ће Главна служба за ревизију РС ускоро потписати посебан протокол који ће ојачати сарадњу с полицијом и тужилаштвима како би институције заједно боље рјешавале сва проблематична питања.

Шњегота је на крају подсјетио да је девет година дуга пракса примјене старог закона, без измјена, указала коначну потребу за њиховим јаснијим дефинисањем.

Према његовим ријечима, ревизори ће у складу с новим законским обавезама бити дужни да утврде одређен број јавних предузећа која ће бити предмет обавезне ревизије, што досад није био случај.

"Ревизија јавних институција је и досад рађена, али није била на списку обавезних, тако да смо сваке године урадили онолико њих за колико смо имали капацитете", рекао је Шњегота.0 КОМЕНТАРА

  1. Овај г.Шњегота, се понаша као обични СНСД-ов апарачик.Да су хтјели да се усвоји, прави закон о ревизији, довољно је било да прочитају, сличан закон у Србији. У Србији се, у закону, тачно зна које понашање представља прекршај, које кривично дјело. Овако, само Служба за ревизију, само избјегава одговорност. Они се понашају као врховни контролори, свих рачуноводствених поступака, али не би никог да пријаве. Посебан су проблем, рачуноводствена звања. Њих додјељује приватна фирма, која има законски монопол на то.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *