Нећкали се па Николић одлучио: Војска Србије на паради у Москви

Предсједник Србије Томислав Николић донио је одлуку о учешћу Војске Србије на Паради побједе у Москви 9. маја, потврђено је Спутњику у Министарству одбране. Војска Србије на паради у Москви поводом 70. годишњице побједе над фашизмом Предсједник Србије Томислав Николић је, у складу са својим надлежностима, а на основу Устава Републике Србије, Закона о одбрани, […]

уторак, април 7, 2015 / 11:16

Предсједник Србије Томислав Николић донио је одлуку о учешћу Војске Србије на Паради побједе у Москви 9. маја, потврђено је Спутњику у Министарству одбране.

Војска Србије на паради у Москви поводом 70. годишњице побједе над фашизмом

Предсједник Србије Томислав Николић је, у складу са својим надлежностима, а на основу Устава Републике Србије, Закона о одбрани, Закона о Војсци Србије и правила службе Војске Србије, донио одлуку о учешћу припадника Војске Србије на „Паради побједника“ поводом обиљежавања Дана побједе на Црвеном тргу у Москви, 9. маја 2015. године.

Војска Србије учествоваће на „Паради побједника“ на основу позива министра одбране Руске Федерације Сергеја Шојгуа, поводом обиљежавања 70. годишњице побједе совјетског народа у Великом отаџбинском рату од 1941. до 1945. године.

Војни аналитичар Александар Радић каже за Спутњик да Војска Србије није до сада учествовала на парадама и да ће учешће на паради у Моксви бити премијера.

„Војска Србије има прилику да изађе први пут на конвенционалну, класичну војну параду и да покаже своје заслуге. Своју заставу и своју униформу“, прецизира Радић.

Он додаје да Војска Србије треба да покаже бољу слику о себи свуда у свијету, поготову, наглашава, што је постојало доста контроверзи око тога гдје смо заправо ми на Балкану били за вријеме Другог свјетског рата.

„Србија, односно бивша Југославија, биле су на страни антинацистичке коалиције и потпуно је неразумно одрицати се те традиције која нас је повезивала са земљама побједницама, са силама које су обликовале свијет послије 1945. Сада, симболично, учешћем на Паради побједе, Србија се на то враћа“, прецизира Радић.

Према њему, присуство представника Војске Србије у Москви биће потврда одржавања добрих односа са Русијом, што притом не оспорава чињеницу да Србија иде ка Западу. „Тако да Србија кроз војску гради своју спољну политику и показује да постоји начин да се одређене тешкоће и одређени труд у образложењу положаја у коме се налази, може наћи истовремено у неким позитивним односима и са Западом и са Истоком“, закључује Радић.

Политички аналитичар Александар Павић сматра да ће учешће Војске Србије на паради у Москви имати велики значај. „Симболични, на првом првом мјесту, а са друге стране зато што ми припадамо тамо, с обзиром на број жртава које је Србија претпила током Другог свјетског рата. Имали смо не један, него два антифашистичка покрета и практично смо први подигли устанак против нациста у поробљеној Европи. Зато ми тамо апсолутно припадамо“, тврди Павић.

Он каже да учешће на паради у Москви, осим симболике, војсци неће донијети ништа ако то Србија не буде пратила делима, односно, ако не обнови војску и врати јој улогу коју је имала.

„Послије овога морају да слиједе дјела. Ми треба да прихватимо понуду коју је предсједник Путин дао кад је јасно рекао да нам Русија даје на располагање преко три милијарде долара за модернизацију и обнову војске. У том случају, имиџ војске не би био само симболично већ и конкретно поправљен, и знали би сви да ми опет постајемо војска каква је српска војска увијек и била“, закључује Павић.

Виктор Баранец, војни аналитичар, колумниста популарног издања „Комсомољска правда“, повјереник Владимира Путина на предсједничким изборима 2012. године, истиче да је учешће Војске Србије на паради у Москви симбол одличних перспектива за убудуће.

„Мислим да су Срби благородан народ и да данас у Европи има политичара који не желе да живе по диктату Вашингтона. Сигуран сам да ће српска јединица која ће проћи по Црвеном тргу заслужити аплаузе свих руских грађана, свих ветерана Великог отаџбинског рата, присутних на Паради. Ја се сјећам када је Србији било тешко, из Русије су ишле хуманитарне колоне под руководством човјека који ће 9. маја поздрављати Србе на Црвеном тргу. Јер министар одбране Сергеј Шојгу у то вријеме био је на челу Министарства за ванредне ситуације. Појава српских војника на Црвеном тргу је симбол нашег словенског јединства“, каже Баранец.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *