Нећете вјеровати: Инцко похвалио рад владе Српске

Високи представник у БиХ Валентин Инцко похвалио је рад и ефикасност Владе Републике Српске и премијера Александра Џомбића, што се, између осталог, могло видјети и приликом испуњавања услова за стендбај-аранжман са ММФ-ом, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу. Џомбић је данас током састанка у Бањалуци упознао Инцка о приоритетима Владе Српске […]

понедељак, децембар 17, 2012 / 20:06

Високи представник у БиХ Валентин Инцко похвалио је рад и ефикасност Владе Републике Српске и премијера Александра Џомбића, што се, између осталог, могло видјети и приликом испуњавања услова за стендбај-аранжман са ММФ-ом, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Џомбић је данас током састанка у Бањалуци упознао Инцка о приоритетима Владе Српске и актуелним пројектима из области инфраструктуре и енергетике.

На састанку у кабинету предсједника Владе Републике Српске било је ријечи о политичкој и економској ситуацији у Српској, Федерацији БиХ и на нивоу БиХ.

Разговарано је и о извјештају о ситуацији у БиХ, који је високи представник представио на сједници Савјета безбједности УН, као и о другим актуелним питањима која се тичу Републике Српске и БиХ.0 КОМЕНТАРА

 1. Prije izvjesnog vremena počeo sam da izražavam utiske o dešavanjima iz protekle sedmice…ili već neke tamo. Evo dijela uvoda iz predstavljanja ovog koncepta: Moja malenkost će dozvoliti sebi da se izrazi o temi tako što ću dati komentar prvoj misli koja mi padne napamet. Prva nije i najbolja, ali oslikava osjećanja i stanje svijesti. Ne mogu se oteti utisku da su mi i jedno i drugo poremećeni stvarnošću. Meni je to već znak za uzbunu, ne znam da li je i Vama. Vi možete „glasovat“i. A i ne morate.

  Dodik kritikovao ambasadora SAD u Sarajevu Patrika Muna, koji je na svom blogu, komentarišući situaciju u BiH, napisao između ostalog i da se „svaki sistem može srušiti i promijeniti“.
  Uh, puno je pitanja u vezi poruke g-dina ambasadora, a malo odgovora? Doduše, nekima je već puno toga jasno. Onima kojima nije, a koga ova tematika zanima, špekulišu. Uvod u nova dešavanja i prelomne trenutke? Žasto se Lemi osjeća prozvanim, pa priča se da je on njihovo čedo? Ili je to možda povod da Lemi pokaže RS javnosti kako on Ameru pokazuje zube, a ispod žita radi šta mu se kaže? Itd…

  Na kahvi kod Krsmanovića: Priča o ujedinjenju
  Za našeg Zdravka kažu, možda ipak malo grubo, da je „američki proizvod“. Kad smo kod toga, Mun je skoro bio u Bijeljini i Ugljeviku. Koliko znam, SDS je tamo pobjedio. Ima li u tome neke jasne političke poruke ili su samo bile posrijedi ekonomske teme? Ako se vratimo u kasne devedesete, sjetićemo se ko je hvalio dečka koji obećava. Kažu ljudi svašta i za Čavića i Ivanića. Ja neću da kažem ništa. Ali ima jedan izraz…sjaši Kurta da uzjaše Murta. Zadržimo se na trenutak na konju koga dotična gospoda uzjahuju. Taj čiji je konj, bira i jahača za trku, uvijek bilo, zar ne? Ja se samo bojim da u toj utrci RS opet ne izgubi.

  Institucije BiH: Bosanski, srpski, hrvatski jezici
  Skoro sam opet otvarao sajtove instutucija BiH tražeći određene podatke. Gledam i ne vjerujem. Da nisu opet ispod žita promijenili Aneks 4 DMS, za naše dobro, a da ja toga nisam svjestan? Ili je to veseli dobročinitelj nametnuo neku Odluku? Znam da se srpsko-hrvatski razišao svojevremeno, ali može li mi neko objasniti koji je to bosanski jezik. Možda će neki crnogorac to umjeti najbolje?

  Prijedlog Odjeljenju za prostorno uređenje Administrativne službe Grada da se u Regulacioni plan „Studentski centar“ u Banjaluci uvrsti Spomen crkva posvećena palim studentima, asistentima i radnicima Univerziteta u Banjoj Luci iz Odbrambeno-otadžbinskog rata
  Ljudski. Ali za ozbiljnu diskusiju. Zašto? Pa razmislite na trenutak. Da li je kompleks univerziteta najpogodnije mjesto za spomen obilježje „samo jednih“? Ili to baš neko hoće, da baš tamo viori samo zastavu Hrista. Poštovanje palima – da. Politizacija palih, pa makar dolazila i od Crkve u nečemu što treba biti intelektualni hram RS za budućnost – oštro ne. Da li nam treba indoktrinirani mladi naraštaj koji ne vidi dalje od nosa ili temelj za jačanje RS u 21 vijeku? Da li nam treba novo topovsko meso? Šta je sa onim studentima koji nisu pravoslavni, šta je sa njihovim obilježjima? Kako bi se pravoslavni studenti osjećali da je obrnuta situacija na univerzitetima u FBiH? Obrazujmo našu djecu da gledaju široko, a ne usko, a pravoslavlje neka se čuva kako dolikuje.

  Osnovan Srpski narodni pokret Dr. Radovan Karadžić
  Konačno! Ali, prekasno, bojim se. Ne znam detalje i nadam se da su namjere iskrene. Samo se bojim da ne budu opet produžena ruka grešnika na vlasti.

  Vijest – Ljubić: Šestorka kompetentna i hrabra
  Sljedeća vezana vijest – Neformalan sastanak šestorke: Nema zaključka
  Ima li svrhe komentarisati gore navedeno?

  Vijest : Potpredsjednik Vlade Srbije za evro-integracije Grubješić ocjenila da više nije moguće voditi politiku na dva kolosjeka – i EU i Kosovo.
  Sjledeća vezana vijest: Merdare – pušten u rad integrisani prelaz Srbija –Kosovo
  Sve je jasno.

  Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Goran Kljajčin podnio neopozivu ostavku; mediji prenijeli da je rekao da je na bolovanju naredni mjesec.
  Šta, on kao zna da će biti bolestan sljedeći mjesec? I ko će to da plati? I to kaže direktor Fonda zdravstvenog osiguranja? Pa nije ni čudo zašto propadamo i mi i Fond. A uz to, zli jezici govorkaju da se tu zapravo radi o smjeni, jednoj u nizu.

  Direktor Privredng društva „Nikola Tesla“ izjavio da će proizvodnja električnog automobila u RS početi naredne godine
  Možemo li vjerovati? U svakom slučaju, dobra vijest, daće Bog da ih je više!

  Emil Vlajki: Oni koji nas drže u stanju protektorata, iskorištavaju često opravdan narodni revolt kako bi destabilizirali i srušili postojeću vlast. Sve se u tu svrhu iskorištava: „šetači“ za parkove, štrajkovi, plaćeni luđaci koji daju nebulozne izjave a oko kojih se mediji skupljaju kao muhe na đubrištu, studentski protesti, insistiranje vlade na nepopularnim mjerama koje pogađaju zaposlene, ocjene međunarodnih „nevladinih “ organizacija o katastrofalnom stanju u društvu, itd.
  U takvoj klimi koja se u posljednje vrijeme izrazito potencira uklapa se i slijedeća izjava Američkog ambasadora u BiH. Ambasador je otvoreno pozvao narod da izađe na ulicu i da ruši postojeću vlast. Očito je, da se dijelu međunarodne zajednice ne sviđa uravnotežena politika RS u odnosu na Zapad i Rusiju.
  Sve u svemu, krajnje je vrijeme, ukoliko ne dođe do povijesnog kompromisa triju kostitutivnih naroda u BiH, a bez stranih tutora, da se RS mora jednostavno proglasiti samostalnom državom koja je svojevoljno u konfederacijskom odnosu unutar Bosne i Hercegovine.
  Uuuh, ima ovde puno toga za diskusiju, zar ne? No, čini se da, s moje strane vrlo poštovani Vlajki opet otvara usta za nekog drugog. Ma koga briga, neka bar jedan iz struktura vlasti izađe u javnost sa takvim mislima. No, da bi se kuća do kuće pravila, treba prvo napraviti plan, pa se držati plana, pa obezbjediti novac i „infrastrukturu“…

  Srbija: Privedeni Miskovići
  Vidjećemo da li je ovo još jedna šarena laža za narodne mase, ili širenje procesa „sanaderizacije“ na ostatak ex-Yu prostora. A Beograd i Banja Luka nisu baš daleko, zar ne?

  Izrael: „Pao“ Liberman
  Još jedan udarac za pojedine u RS. Nadam se ne i za RS.

  Boračka organizacija Republike Srpske postigla dogovor sa nevladinim organizacijama proisteklim iz otadžbinskog rata o pokretanju inicijative za potpisivanje peticije protiv Haškog tribunala, koja podrazumijeva i njegovu osudu, reviziju i prekid rada.
  Prvi u nizu odlučnih koraka ili još jedna farsa koja bi opravdala godine poltronstva?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *