Неће руско: Вишеградска четворка тражи гас од САД

Пољска, Чешка, Словачка и Мађарска затражиле од америчког Конгреса да им олакша увоз природног гаса из САД, како би смањиле зависност од испорука из Русије и елиминисале опасност од вршења политичког притиска на њих. Четири земље групације "Вишеградска четворка" – Пољска, Чешка, Словачка и Мађарска, затражиле су од Конгреса САД да им олакша увоз природног […]

недеља, март 9, 2014 / 10:11

Пољска, Чешка, Словачка и Мађарска затражиле од америчког Конгреса да им олакша увоз природног гаса из САД, како би смањиле зависност од испорука из Русије и елиминисале опасност од вршења политичког притиска на њих.

Четири земље групације "Вишеградска четворка" – Пољска, Чешка, Словачка и Мађарска, затражиле су од Конгреса САД да им олакша увоз природног гаса из САД, како би смањиле своју зависност од испорука из Русије, саопштило је Министарство спољних послова Чешке.

Те четири централноевропске земље настоје да диверзификују снабдијевање гасом и елиминишу опасност да би Русија могла да искористи своју контролу дотока гаса и нафте, како би извршила политички притисак на њих, пренио је Ројтерс.

Снабдијевање гасом је на кратко прекинуто 2009. године због спора између Русије, и Украјине кроз коју иде велики дио руског снабдијевање за Европу. Те четири земље страхују да би испоруке могле да буду угрожене због ескалације напетости између Русије и Запада због, како наводи Ројтерс, "руског заузимања Крима".

Амбасадори четири земље у Вашингтону су у писму предсједавајућем Представничког дома Џону Бонеру упитале да ли би могле бити отклоњене бирократске препреке и било омогућено снабдијевање њихових земаља америчким гасом из уљних шкриљаца.

"Уз садашњу револуцију производње гаса из уљних шкриљаца у САД, америчке компаније настоје да извозе гас, укључујући и у Европу. Међутим, главна препрека за то су постојеће бирократске препреке за добијање извозних лиценци за земље изван Споразума о слободној трговини, међу којима су и земље ‘Вишеградске четворке’", наводи се у саопштењу.

Бонер је у саопштењу подржао иницијативу тих земаља и рекао да се нада да ће предсједник Барак Обама предузети кораке како би тај извоз био омогућен и како би се смањила енергетска зависност од Русије "за пријатеље у Европи и свијету". 0 КОМЕНТАРА

  1. “ Sutio ti, ne sutio – isto ti se pise. Oni znaju sta ti mislis. Nije to kao u vrijeme Vlade Petrovica kada se najebavalo zbog onoga sto ti je na srcu. Danas nema milosti. Kriv si kada glasno ne izgovoris ono sto zele da cuju… Ako sutis, ti si na neprijateljskoj strani. Ili jos gore, ako nisi sa njima, ti si protiv njih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *