Не исплатиш плату, отпустиш трудницу – идеш на суд

Неисплаћивање плата третираће се као кривично дјело, једна је од новина које су предвиђене новим измјенама и допунама Закона о кривичном поступку Републике Српске. Казне које су запријећене крећу се од новчаних до три, односно пет година затвора, потврдила је министар правде РС Горана Златковић на прес-конференцији, након данашње сједнице Владе РС. Послодавац, без обзира […]

четвртак, децембар 6, 2012 / 16:26

Неисплаћивање плата третираће се као кривично дјело, једна је од новина које су предвиђене новим измјенама и допунама Закона о кривичном поступку Републике Српске.

Казне које су запријећене крећу се од новчаних до три, односно пет година затвора, потврдила је министар правде РС Горана Златковић на прес-конференцији, након данашње сједнице Владе РС.

Послодавац, без обзира да ли у јавном или приватном сектору, може да одговара уколико је неоправдано избјегао да плати три плате радницима или причинио губитак права који проистичу из неплаћених доприноса, а казниће се затвором од шест мјесеци до пет година, прецизирала је Златковићева.

Она појашњава да је приликом израде овог закона, који ће у форми нацрта, бити упућен на разматрање у парламент, уважен захтјев Савеза синдиката да се неисплаћивање зарада третира као кривично дјело, у смислу заштите права радника.

Златковић истиче да ће кривично дјело такође бити и непридржавање уговора о раду, радног времена, одмора, годишњег одмора, заштите жена, трудница…, као и злоупотреба у поступку јавних набавки.

Измијењен је и садашњи члан који је прописивао кривично дјело примање мита и то на начин да ће се казном затвора од двије до 10 година затвора казнити службено или одговорно лице које захтјева или прими поклон, односно другу корист да у оквиру свог овлаштења изврши службену радњу, коју не би смјело да изврши.

Кривичним дјелима сматраће се и давање мита и казна је од шест мјесеци до пет година, ако понуди, односно обећања поклон или учини другу корист.

И противзаконито посредовање је измјењено, па се прописује кривично дјело „трговина утицајем“, а казне су од једне до пет година, у случају, ако неко захтијева или приму награду или неку другу корист, користећи свој положај у посредовању у некој службеној радњи.

Златковић прецизира да ће се ове измјене и допуне Закона о кривичном поступку упутити у јавну расправу, с циљем да се што боље сагледа ова проблематика.

Такође, измјене и допуне закона односе се и на пооштравање санкција за починиоце насиља у породици и злостављање дјеце, при чему ће се израдити и регистар базе починилаца свих кривичних дјела на штету дјетета.0 КОМЕНТАРА

 1. Neprijavljivanje radnika je najčešća zloupotreba i ucjenjivanje jadnih ljudi i nanošenje štete i radnicima i državi.

  Ali „mudri“ zakonodavci to preskočiše.

  Imamo inspektorat i inspektore rada koji leže i primaju par hiljada maraka a u svaki, kafić,butik, prodavnicu ćete naći bar po jednog neprijavljenog radnika a tek radnici na gradilištima pa njih niko i ne računa da se trebaju prijaviti !!!

 2. Ко ће спроводити ове законе? Они који су угрожени или они којима они не иду на руку?

  Још једна лакрдија власти која само то и прави за свакога ко није обојен начином размишљања њима толико блиским, а он је „укради, слажи и подијели са нама и не бој се!“

 3. Хех 😀 А ко одјави фирму, и поново је региструје на супругу, тетку или рођака- да се у процесу ријеши непотребних радника којима дугије десетине плата? 😀

 4. Када се бира између непријављивања или немања посла, обично се и сами клијенти слажу са непријављивањем, јер држава је наметнула толике обавезе на једног запосленог да се ником не исплати пословати на тај начин.
  Не можеш ти у једном бутику имати радника за обавезних 390 км, а на то исто толико обавеза доприноса уплатити, значи кошта те све скупа тај луксуз око 800 км!?
  Радије ћеш затворити тај бутик да не правиш ни себи ни другима проблем!
  Е онда се запитајте шта је већи интерес, имати непријављен посао и плату од које може саставити некако крај с крајем, него немати посао и чекати боља времена!
  Инспектори су само обичне крвопије, паразити, харачлије, које је држава лијепо ухљебила да другима отимају хљеб из руку!

 5. Bivši poslanik SNSD (do 2010)koji je držao radnika u staklarskoj radnji 2009, 2010 prijavljnog na 450 KM, od januara 2011 odjavljuje radnika i smanjuje mu platu na 400 KM, radnik radi neprijavljen pune dvije godine, dok je istovremeno prijavljen na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.
  I to svi znaju da radnik radi neprijavljen, zna i lokalna inspekcija rada a ništa ne smije bivšem poslaniku koji je uz to kupio i diplomu politikologa.
  Postavlja se pitanja šta je u takvom slučaju radila inspekcija rada iz banjalučkog inspektorata?
  O kakvim gospodo vi zakonima govorite kada vidimo kako se ti zakoni sporvode?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *