Научници оживјели вирус стар 30.000 година

Тим француских и руских научника оживео је 30.000 година стар вирус нађен у леду у Сибиру, на дубини од 30 метара. Они упозоравају да би слични вируси могли да буду откривени услед глобалног загревања, што може да се одрази на здравље људи. Научници су успешно оживели 30.000 година стар вирус из леда, пише Би-Би-Си. Француски […]

среда, март 5, 2014 / 06:32

Тим француских и руских научника оживео је 30.000 година стар вирус нађен у леду у Сибиру, на дубини од 30 метара. Они упозоравају да би слични вируси могли да буду откривени услед глобалног загревања, што може да се одрази на здравље људи.

Научници су успешно оживели 30.000 година стар вирус из леда, пише Би-Би-Си.

Француски и руски истраживачи кажу да нешто слично никада раније нису видели и упозоравају да би слични вируси могли да буду открију услед глобалног загревања.

Откриће указује да су вируси далеко разноврснији него што се раније веровало и да се то може одразити и на здравље људи.

Вирус Pithovirus sibericum пронађен је на дубини од 30 метара у узорку замрзнутог земљишта у близини Источног сибирског мора, где је просечна годишња температура минус 13,4 степена Целзијуса.

Тим је одмрзао вирус и посматрао како се репродукује и инфицира једноставан једноћелијски организам – амебу.

Анализа узорка земљишта показала је да је старо више од 30.000 година, односно да потиче из времена када су мамути и неандерталци ходали Земљом.

Откриће је објављено у америчком журналу Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Овај вирус је у односу на друге вирусе – џин. Има 500 гена, док примера ради, вирус грипа има свега осам.

Вирус је добио назив према старогрчкој речи „питос“, што значи тегла, будући да има облик амфоре.

Толико је велики (1,5 милионити део метра), да је видљив кроз оптички микроскоп.

За разлику од вируса грипа, овај не представља претњу људима и животињама, али прождире микроорганизме попут амеба.

Рад показује да вируси могу да преживе веома дуго у леду, пише Француски национални центар за научна истраживања у свом саопштењу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *