Научници открили због чега се канцер шири по тијелу

Тим научника са Кембриџа успио је да редукује метастазе или такозвано ширење рака по тијелу за три четвртине у експерименту коју је требало да им пружи бољи увид у то због чега канцер мутира и рапидно се шири по организму.

уторак, јануар 17, 2017 / 10:50

Тим научника са Кембриџа успио је да редукује метастазе или такозвано ширење рака по тијелу за три четвртине у експерименту коју је требало да им пружи бољи увид у то због чега канцер мутира и рапидно се шири по организму.

Ширење рака – познато као метастаза – представља борбу тијела против карцинома који рапидно мутира, а управо су то процеси који узрокују 90 одсто смрти. Истраживање на Кембриџу, изведено на мишевима, показало је да се мијењањем имуног система у конкретном случају ширења рака коже на плућа може спријечити.

Експеримент су извели на 810 генетски модификованих мишева да би установили који дијелови ДНК су укључени у процес метастазирања карцинома. Животињама је убризган меланом (рак коже), а онда је израчунато код колико се животиња формирао рак плућа.

Дошли су до открића да 23 гена непосредно утиче на ширење болести, било позитивно, било негативно. Многи од њих такође учествују у контролисању имуног система.

Када су се научници таргетирали само један од гена – Spns2 – то је довео до редукције ширења тумора за чак три четвртине.

"Успјели смо да регулишемо равнотежу ћелија имуног система у плућима," објаснио је за ББЦ др Дејвид Адамс, један од истраживача. "Тачније, мијења се баланс ћелија које имају улогу у уништавању тумора и оних које уништавају имуни систем."

Област имунотерапије – односно јачања имуног система да би сам могао да се успјешно избори са болешћу – дала је драматичне резултате за неке пацијенте. Неколицина пацијената са болешћу у терминалној фази, чак је релативно успјешно излијечена, премда генерално лијекови не дају резултате код многих обољелих.

"Дошли смо до неких нових, занимљивих открића која ћемо можда успјети да примјенимо – почев од тога да овај ген директно утиче на раст тумора," додао је др Адамс.

Лијекови који утичу на Spns2 можда би такође могли да утичу на успоравање раста тумора и заустављање болести, али то остаје нешто чему се можемо надати у будућности.

"Ова студија даје нам портпуно другачији увид у гене који играју јако важну улогу у ширењу болести и могла би нам значајно помоћи у проналаску новог начина лијечења," рекао је др Џастин Алфорд. "Рак који је метастазирао врло је тешко лијечити и зато је ово истраживање витално у домену лијечења болести."

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *