Научници могу свјетло претворити у материју?

Тим научника са Империјалног колеџа у Лондону открио је технику која им омогућава да свјетлост претворе у материју, тако приближавајући задатак који је прије 80 година постављен на папиру корак ближе стварности. Судећи по оригиналној теорији коју су осмислили Грегори Брајт и Џон Арчибалд Вилер 1934. године, теоретски је могуће претворити свјетлост у материју сударањем […]

понедељак, мај 19, 2014 / 16:45

Тим научника са Империјалног колеџа у Лондону открио је технику која им омогућава да свјетлост претворе у материју, тако приближавајући задатак који је прије 80 година постављен на папиру корак ближе стварности.

Судећи по оригиналној теорији коју су осмислили Грегори Брајт и Џон Арчибалд Вилер 1934. године, теоретски је могуће претворити свјетлост у материју сударањем два фотон изузетно јаке енергије – честице свјетлости без масе, како бисмо их трансформисали у електрон и позитрон – честице са масом.

И иако се сматрало да је ову теорију немогуће физички доказати, нова студија објављена у журналу „Нејчр Фотоникс“ по први пут показује како би њихова теорија могла да буде доказана у пракси.

„Оно што нас је највише изненадило било је откриће начина да створимо материју, директно од свјетлости уз помоћ технологије коју данас имамо у Великој Британији. С обзиром да смо ми теоретичари, тренутно причамо са другима који наше идеје могу да искористе и започну овај кључни експеримент“, изјавио је Стив Роуз са Империјалног колеџа.

Судећи по научницима, нови експеримент би поновио процес који се десио у првих 100 секунди стварања универзума и може се видјети у гама експлозијама, највећим експлозијама у универзуму које и даље представљају једну од великих мистерија физике.

Експеримент у колајдеру који предлажу научници укључује два кључна корака. Први, научници би требало да користе изузетно моћан ласер како би убрзали електроне до брзиен нешто мање од брзине светлости. Они би онда испалили те електроне у златну плочу како би створили зрак фотона, који би имали милијарду пута више енергије од видљивог свјетла, гађајући комору за озрачивање. Док би електрони стигли до злата, они би били одвојени од фотона уз помоћ магнетног поља.

„Иако је ова теорија концептуално проста, врло је тешко потврдити је експериментом. Били смо у стању да развијемо идеју за колајдер прилично брзо, али експериментални дизајн који предлажемо такође би могао да буде створен релативно лако и то коришћењем постојеће технологије“, изјавио је Оливер Пајк, вођа студије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *