НАТО одобрио антиракетни систем патриот за Сирију

Сјеверно-атлантски савез одобрио је данас да се на југ Турске пошаљу антиракентни системи „патриот” да би се ојачала противаздушна одбрана од напада из Сирије, изјавио је званичник НАТО. Очекује се да генерални секретар НАРО Андерс Фог Расмусен касније вечерас да изјаву. Турска је прошлог мјесеца затражила од партнера у НАТО размјештање ракета „патриот” уз границу […]

уторак, децембар 4, 2012 / 22:03

Сјеверно-атлантски савез одобрио је данас да се на југ Турске пошаљу антиракентни системи „патриот” да би се ојачала противаздушна одбрана од напада из Сирије, изјавио је званичник НАТО.

Очекује се да генерални секретар НАРО Андерс Фог Расмусен касније вечерас да изјаву.

Турска је прошлог мјесеца затражила од партнера у НАТО размјештање ракета „патриот” уз границу са Сиријом што је изазвало бурну реакцију сиријског предсједника Башара ел Асада, као и упозорења његових главних савезика Русије и Ирана.

Шеф турске дипломатије Ахмет Давутоглу пружио је увјеравања да је ријеч о чисто одбрамбеној намјери, а исто је поновио и Расмусен у разговору са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровим.

Према неименованом турском војном извору, четири до шест батерија би могло да буде размјештено на југу Турске за шта ће бити неопходно стационирање око 400 војника НАТО из три земље које имају ракете „патриот” – САД, Холандије и Немачке.
 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *