НАТО код нас о нама: Рјешавање војне имовине приоритет

Политички лидери морају без одлагања реализовати споразум о рјешавању питања војне имовине из марта ове године, што је услов за активирање Акционог плана за чланство /МАП/, рекао је командант НАTО штаба у Сарајеву Валтер Лорд. "Иако су НАTО и лидери Савеза били охрабрени политичким споразумом из марта, јасно је да је дошло до губитка динамике. […]

понедељак, август 13, 2012 / 06:40

Политички лидери морају без одлагања реализовати споразум о рјешавању питања војне имовине из марта ове године, што је услов за активирање Акционог плана за чланство /МАП/, рекао је командант НАTО штаба у Сарајеву Валтер Лорд.

"Иако су НАTО и лидери Савеза били охрабрени политичким споразумом из марта, јасно је да је дошло до губитка динамике. Овај договор треба да реализују политички лидери и даљи напредак је искључиво њихова одговорност", рекао је Лорд за "Независне новине".

Осврћући се на посјету Народној скупштини Републике Српске руског амбасадора у БиХ Александра Боцан-Харченка који је представио руски концепт одбране, Лорд је навео да НАTО и Русија имају активно и успјешно партнерство које обухвата многа подручја од заједничког интереса, као што имају и НАTО и Србија.

"Евроатлантске интеграције омогућавају директан пут ка безбједној и просперитетној будућности БиХ и ја сам убијеђен да већина грађана БиХ види себе као потпуне Европљане. Међутим, то не искључује и друге односе", рекао је командант НАTО штаба у Сарајеву.

Говорећи о међуентитетској линији разграничења, Лорд је подсјетио, да према Анексу два Дејтонског споразума, БиХ и два ентитета треба да оформе заједничку комисију која би припремила усаглашени технички документ с јасним описом међуентитетске линије разграничења.

"Стране су свјесне својих обавеза и имају неопходне материјале и комуницирају по том питању. Сада морају отпочети с радом и довршити посао. Командат Еуфора и ја остајемо коначни ауторитет за одобрење техничког документа када стране у вези с њим постигну споразум", рекао је Лорд.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *