НАСА “ухватила“ комету вијека

НАСА Свифт сателит који опажа најмоћније експлозије у свемиру, забиљежио је фотографију комете ИСОН, ледене луталице која ће крајем године бити ближе Сунцу. Свифт, који обично прати интензивно гама зрачење потекло од удаљених звијезда, забиљежило је комету ИСОН 30. јануара, али је НАСА открила фотографију тек 29. марта. Праћењем комете током последња два мјесеца, Свифт […]

недеља, март 31, 2013 / 15:40

НАСА Свифт сателит који опажа најмоћније експлозије у свемиру, забиљежио је фотографију комете ИСОН, ледене луталице која ће крајем године бити ближе Сунцу.

Свифт, који обично прати интензивно гама зрачење потекло од удаљених звијезда, забиљежило је комету ИСОН 30. јануара, али је НАСА открила фотографију тек 29. марта.

Праћењем комете током последња два мјесеца, Свифт је омогућио астрономима да спознају нове детаље о величини и брзини те комете.

„ИСОН ће можда бити међу најсвјетлијим кометама у последњих 50 година, што ће нам дати могућност да посматрамо њене промене током дугог периода“, каже главни истраживач Денис Бодвитс, астроном Универзитета у Мериленду који је помагао у анализи нове фотографије.

Неки астрономи предвиђају да би ИСОН могао да буде „комета вијека“ када буде најближе Сунцу, односно крајем новембра.

Ипак, последње анализе показале су да та комета није свијетла како су очекивали.

Комета ИСОН први пут је откривена у септембру 2012. а опазили су је руски астрономи Виталиј Невски и Артиом Новичонок уз помоћ Међународне научне оптичке мреже (ИСОН).

У вријеме кад је фотографија комете направљена, она је била 670 милиона километара од Земље и 740 милиона километара од Сунца.

Анализе су показале да је ИСОН тренутно отпушта око 51.000 кг прашине и око 60 кг воде у минути.

НАСА ће интензивно пратити њено кретање у оквиру кампање ЦИОЦ како би о њој прикупила што више података.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *