НАСА тестирала летећи тањир

Америчка свемирска агенција НАСА, лансирала је, с острва Кауаи на Хавајима, хелијумски балон који је носио експерименталну летјелицу сличну летећем тањиру, како би тестирала технологију која би се убудуће користила за слијетање на Марс, саопштила је та агенција. Лансирање је извршено после неколико одлагања због лошег времена, односно јаког вјетра. Балон, довољно велики да попуни […]

недеља, јун 29, 2014 / 10:50

Америчка свемирска агенција НАСА, лансирала је, с острва Кауаи на Хавајима, хелијумски балон који је носио експерименталну летјелицу сличну летећем тањиру, како би тестирала технологију која би се убудуће користила за слијетање на Марс, саопштила је та агенција.

Лансирање је извршено после неколико одлагања због лошег времена, односно јаког вјетра.

Балон, довољно велики да попуни фудбалски стадион Роуз Баул у Пасадени, за два и по сата достигао је висину од 36.576 метара изнад Пацифика, пренио је Ројтерс.

НАСА још од седамдесетих година прошлог вијека користи исти тип падобрана за успоравање свемирских летјелица како би оне могле боље да се крећу кроз ријетку атмосферу на Марсу.

Будући да планира да на ту планету шаље веће летјелице, а касније и астронауте, агенцији НАСА је потребан много већи и јачи падобран. Та технологија је тестирана на великим висинама Земљине атмосфере јер су тамо услови слични. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *