Наоружаним професорима против наоружаних ученика?

Од недавне трагедије у школи у Конектикату, када је у пуцњави страдало 26 особа, махом дјеце, све је више оних који у Америци отворено заговарају наоружавање просвјетних радника. Наиме, поборници ове идеје сматрају да је то једини начин да се избјегне понављање масакра у Њутауну. У Јути, јединој америчкој држави поред Канзаса у којој је […]

петак, децембар 28, 2012 / 22:42

Од недавне трагедије у школи у Конектикату, када је у пуцњави страдало 26 особа, махом дјеце, све је више оних који у Америци отворено заговарају наоружавање просвјетних радника.

Наиме, поборници ове идеје сматрају да је то једини начин да се избјегне понављање масакра у Њутауну.

У Јути, јединој америчкој држави поред Канзаса у којој је ношење оружња дозвољено у школама, око 200 наставника и запослених у школама учествовало је јуче у обуци за добијање дозволе за ношење оружја коју је организовао Савјет Јуте за стрељачке спортове (УССЦ), организација која промовише посједовање оружја.

Иницијатива је привукла више од 400 особа, али је само половина њих могла да учествује у полудневној обуци, изјавио је за АФП представник УССЦ-а Бил Скот.
Тиме што би били наоружани, наставници би били "у могућности да се супротставе нападачу", али би и сама чињеница да код себе имају оружје могла да одврати евентуалне нападаче, сматра он.

Министар правде Аризоне предложио је јуче да се наставницима, запосленима и директорима школа дозволи ношење оружја.

"Предлажемо да свака школа, уколико то жели, одреди директора или неку другу особу која ће проћи обуку у руковању ватреним оружјем и сналажењу у опасним ситуацијама попут оне у Њутауну", објаснио је он.

Сличан приједлог закона предложен је прошле недјеље у Мисурију.

Сви, међутим, не подржавају ову идеју. У писму упућеном директорима јавних школа, демократски гувернер Мисурија, Џеј Никсон, успротивио се једној таквој мјери.
"Ношење напуњеног оружја у учионицама је лош приступ рјешавању озбиљног проблема који захтијева дубоку анализу", истакао је он у својој поруци.

Његов став подржава и Ден Грос, предсједник водеће америчке организације у борби против ношења оружја – "Брејди кампејн то привент ган вајоленс" (Брадy Цампаигн То Превент Гун Виоленце).

"То је лудост. То би значило да је једини одговор насиљу, још више насиља", истакао је он.

Према писању Хафингтон поста, републикански посланици шест америчких држава већ су најавили да ће у 2013. предложити закон који би дозволио наоружавање наставника и професора.

Према недавно објављеном истраживању у листу "Ју ес тудеј", 58 одсто Американаца изјаснило се у прилог строжих закона о продаји оружја, што је драстично повећање у односу на октобар 2011. када је тај тренд подржавало свега 43 одсто Американаца.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *