Наметнути изборни закон створио је фиктивне бираче у Сребреници

Предсједник Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Бранко Петрић рекао је да је проблем фиктивних бирача у Сребреници настао зато што је неко наметнуо Изборни закон, а послије је у њега „стављано све и свашта“. "Министарство цивилних послова БиХ већ годинама покушава да Закон о пребивалишту грађана усклади са европским стандардима и нормама, али његов приједлог […]

среда, август 15, 2012 / 08:49

Предсједник Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Бранко Петрић рекао је да је проблем фиктивних бирача у Сребреници настао зато што је неко наметнуо Изборни закон, а послије је у њега „стављано све и свашта“.

"Министарство цивилних послова БиХ већ годинама покушава да Закон о пребивалишту грађана усклади са европским стандардима и нормама, али његов приједлог не успијева да прође у парламенту. Зато имамо ситуацију да се људи фиктивно пријављују у Сребреници", рекао је Петрић за "Прес РС".

Он каже да је рјешење у измјенама закона које требају да регулишу ова питања.

Петрић сматра да су нереалне идеје о увођењу изборног цензуса у БиХ којим би били проглашени важећим само они избори на којима гласа најмање 51 одсто од уписаних у бирачке спискове.

Он је оцијенио да у важећем изборном закону БиХ постоји доста мањкавости,а да владајуће политичке странке не желе да га мијењају.

Петрић каже да највише проблема има у раду бирачких одбора који су и најслабија карика у изборном процесу, додајући да се нелогичности у Изборном закону и кандидовање министара и посланика за начелнике општина и носиоце изборних листа, фиктивна регистрација бирача у Сребреници, те манипулације са пријављивањем кандидата из реда националних мањина.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *