Након Јадовна добили смо и Jadovno

На простору некадашњег логора смрти Јадовно, код Госпића, је одржана комеморација за око 40.000 жртава тог логора, највише Срба, али и Јевреја и Рома током 1941. године. Упркос томе што је јадовничко страдање обиљежено 20-22 јуна у организацији удружења Јадовно 1941, које је овај велики злочин извукло из заборава преданим и вишегодишњим радом готово без помоћи […]

недеља, јун 29, 2014 / 18:26

На простору некадашњег логора смрти Јадовно, код Госпића, је одржана комеморација за око 40.000 жртава тог логора, највише Срба, али и Јевреја и Рома током 1941. године.

Упркос томе што је јадовничко страдање обиљежено 20-22 јуна у организацији удружења Јадовно 1941, које је овај велики злочин извукло из заборава преданим и вишегодишњим радом готово без помоћи српских институција, данас смо добили и "Јадовно лајт" у организацији  Српског народног вијећа у Хрватској, Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Р. Хрватске и Жидовска опћина у Загребу, под називом: „Дан сјећања на Јадовно 1941“.

Изасланици предсjедника Хрватске, као и хрватске владе и Сабора положили су вијенце на спомен обиљежје, док је у име Владе Србије пошту одао министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин.

Вулин је истакао да се ти злочини не смију заборавити и да зато данас и о њима говоримо, јер „ако се заборави, увек се и понови, ко не памти, изнова преживи”.

Вулин је, истакавши да је Хрватска постала чланица ЕУ на темељу антифашистичке борбе свих њених грађана, а не на темељу Независне државе Хрватске, рекао и да Србија жели да уђе у ЕУ на темељу антифашистичке борбе свих својих грађана.

Он је истакао да Србија поштује Хрватску која је њен сусjед, чак и када не мисле исто о истим дијеловима историје, али да када је ријеч о Јадовну, Јасеновцу и Градишки, и Србија и Хрватска и свака друга земља на свијету, мисле исто, „јер није могуће другачије мислити на стратишту људи и људскости”.

„На гробљу браће моје не могу да дозволим да буде име хрватско и име усташко, јер то није истина – Хрват је човек, ни бољи, ни лошији од Србина, Јевреја, Рома… а усташа је звер и нешто што нема људскости у себи”, рекао је Вулин.

Ово је, како је саопштило ресорно министарство, први пут од када је установљено обиљежавање годишњице у оквиру меморијалног центра „Јадовно” да у име Владе Србије присуствује министар. 0 КОМЕНТАРА

  1. Čudan je taj Pupovac,
    prvo nije htio da mu mozak bude u Beogradu,
    a sada neće ni da mu mozak bude u Banja Luci.

    A i ti Srbi u Hrvatskoj, glasaju za njega umjesto da slijede svoju vladu RSK u izbjeglištvu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *