Након 2009. бензинци поново надмашили дизелаше

Продаја нових аутомобила са бензинским моторима у Европи у првој половини 2017. била је већа од продаје дизел возила, што није забиљежено већ скоро цијелу једну деценију

уторак, октобар 3, 2017 / 12:58

У првих шест мјесеци 2017. бензинци су чинили 48,5% укупне продаје нових возила, саопштила је Европска асоцијација произвођача аутомобила (АЦЕА), док је у првој половини 2016. године тај број износио 45,8 одсто.

Истовремено, тражња за дизелашима у Европи опала је са 50,2% у првих шест мјесеци 2016, на 46,3 одсто у периоду јануар-јун 2017. Прерачунато у број возила, Европљани су у првој половини 2017. купили око 150.000 дизел аутомобила мање него у истом периоду 2016. године.

Пад продаје аутомобила са дизел моторима прати повећано интересовање купаца за возила са алтернативним погонским горивима, као што су хибриди, електрични аутомобили, као и модели на течни нафтни гас и природни компримовани гас (метан).

Продаја ове врсте возила скочила је у последњих годину дана за преко 35%, и сада износи 5,2% удјела у тржишту нових аутомобила на Старом континенту.

Један од разлога пада интересовања за куповину аутомобила са дизел моторима треба потражити у најавама појединих европских метропола да ће од средине наредне декаде забранити вожњу дизелаша.

Са друге стране, продаји дизелаша одмогао је и Волксwагенов скандал са лажирањем емисије штетних гасова модела са дизел моторима, чије се посљедице осјећају и двије године након избијања ове афере.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *