Након 17 сати: ЕУ и Грчка постигли договор

После 17 сати мучних и на моменте врло деликатних преговора, лидери Европске Уније постигли су договор са Грчком о трећем пакету помоћи. То је на свом твитер налогу објавио премијер Малте Џозеф Маскат. Самит лидера Европске уније почео је јуче по подне и трајао цijелу ноћ, током које су стизали извjештаји о веома драматичним захтjевима […]

понедељак, јул 13, 2015 / 10:12

После 17 сати мучних и на моменте врло деликатних преговора, лидери Европске Уније постигли су договор са Грчком о трећем пакету помоћи.

То је на свом твитер налогу објавио премијер Малте Џозеф Маскат.

Самит лидера Европске уније почео је јуче по подне и трајао цijелу ноћ, током које су стизали извjештаји о веома драматичним захтjевима којима је била изложена Грчка, на којима су поготово инсистирали представници Њемачке.

Кључни за постизање договора били су изгледа четворосатни одвојени састанци које су одвојено у току ноћи одржали предсједник Европског савјета Доналд Туск, њемачка канцеларка Ангела Меркел, предсједник Француске Франсоа Оланд и на другој страни премијер Грчке Алексис Ципрас.

После тога је и АФП, око четири сата јутрос, објавио по дознаком хитно да су лидери Грчке и Њемачке, Француске и ЕУ достигли су компромис о дугу Атине који ће бити представљеним осталим лидерима еврозоне, позивајући се на извор из Брисела.

Међутим,словеначки премијер Миро Церар је два сата касније напустио састнак раније, наводећи да је остала спорна још једна тачка.

Пола сата после Церара, самит је напустила и литванска предсједница Далија Грибаускаите, која је на питање новинара ЦНБЦ да ли је постигнут договор, одговорила са: “Само што није”.

Фински министар финансија Алексндер Стуб нешто после осам часова јутрос објавио је твит у којем наводи да је самит још увијек у току.

Ванредни самит у Бриселу био је ноћас прекинут на више од четири сата, да би Туск, Меркел и Оланд разговарали са Ципрасом, додаје Ројтерс.

Лидери еврозоне састаће се данас у пуном саставу на ванредном самиту у Бриселу да би разговарали о трећем компромисном приједлогу за спасавање Грчке. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *