Најмање 30 повријеђених на протесту на Корзици

Најмање 30 особа повријеђено је синоћ на протесту на Корзици гдје су се демонстранти сукобили с полицијом, преносе француски медији. Неколико хиљада људи окупило се синоћ у граду Бастија на француском острву, незадовољни одлуком парламента Корзике о увођењу прописа статуса пребивалишта од најмање пет година као услов за куповину некретнина. Група од 50-ак демонстраната бацала […]

недеља, мај 11, 2014 / 13:52

Најмање 30 особа повријеђено је синоћ на протесту на Корзици гдје су се демонстранти сукобили с полицијом, преносе француски медији.

Неколико хиљада људи окупило се синоћ у граду Бастија на француском острву, незадовољни одлуком парламента Корзике о увођењу прописа статуса пребивалишта од најмање пет година као услов за куповину некретнина.

Група од 50-ак демонстраната бацала је каменице и молотовљеве коктеле на полицајце који су узвратили сузавцем. У том сукобу најмање 30 особа је лакше повријеђено, а неки демонстранти су оштетили оближњу пошту и палили контејнере.

Министар унутрашњих послова Бернар Казнев одмах је осудио насиље и позвао локалне власти да идентификују и приведу починиоце.

Парламент Корзике усвојио је 25. априла пропис према којем је за куповину некретнина на том француском острву потребно имати статус пребивалишта од најмање пет година.

Власти Корзике желе на тај начин да спријече скок цене земљишта и некретнина уопште, као и малверзације приликом куповине.

Око 40 одсто некретнина на Корзици држе странци или Французи на континенту који не живе на Корзици, већ по високим цијенама продају своја имања.

Корзика је иначе нестабилно подручје Француске, гдје се често дешавају убиства и цвјета организовани криминал. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *