Најбољи математичар на свијету из Србије!

На 56. Међународној олимпијади из математике, одржаној на Тајланду, Кикинђанин Алекса Константинов освојио је златну медаљу. Да је успех младих математичара из Србије огроман потврђује и податак да су у конкуренцији такмичара из преко 100 земаља света управо чланови тима из Србије са освојене четири медаље – златном, сребрном, две бронзане и две специјалне похвале, […]

уторак, јул 21, 2015 / 10:36

На 56. Међународној олимпијади из математике, одржаној на Тајланду, Кикинђанин Алекса Константинов освојио је златну медаљу.

Да је успех младих математичара из Србије огроман потврђује и податак да су у конкуренцији такмичара из преко 100 земаља света управо чланови тима из Србије са освојене четири медаље – златном, сребрном, две бронзане и две специјалне похвале, били међу најбољима. Кикинђани су с разлогом поносни на свог Алексу.

У најјачој међународној конкуренцији, Кикинђанин Алекса Константинов, ученик Математичке гимназије у Београду, био је и најуспешнији. А пут до златне медаље на Математичкој олимпијади Алекса је заправо започео у кикиндској Основној школа "Свети Сава", када га је математика очарала.

"Моја љубав према математици започела је још у основној школи, а ту љубав развијала је професорка Десанка Чепелник. Пуно је радила на мом успеху, поставила је праве темеље мог знања и због тога сам јој неизмерно захвалан", прича нам Алекса.

Предан рад у београдској Математичкој гимназији, уз велику подршку и подстрек професора, донео је , пре свега Алекси и његовој породици, велико задовољство и официјелне награде. Припреме за само такмичење су константне, то како каже Алекса, није обавеза – већ љубав према математици:

"Нама математика није обавеза, већ љубав и страст, најлепша занимација. Треба стварно спознати лепоту математике као прелепе науке. На тај начин, нама припреме за такмичења не падају тешко, ми то радимо свакодневно."

Искуства са Тајланда и са самог такмичења су за читав живот. А онда, и сазнање да сте – најбољи.

"Само сам чекао да буду повучене границе за златну медаљу, али када је резултат био и званично саопштен био сам пресрећан. Мислим да је то велики успех за мене", емотивно нам утиске из Тајланда препричава најбољи математичар-средњошколац на свету.

Можда је златна медаља сигуран знак да ће Алекса, баш како је и пожелео, своје школовање наставити у Бостону, на Универзитети МИТ. Причао је о томе са својом професорицом Соњом Чукић која га је бодрила да златна медаља олакшава упис. Веровала је у Алексу, а Алекса је то доказао на најлепши могући начин.

Након средње школе, Алекса ће отићи тамо где ће добити најбоље услове за образовање и живот. А живот је тек пред њим. Где год то било, Алексин избор је – математика.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *