Најбољи европски филм зове се Љубав

На 25. додјели Европских награда за филм убједљиво је тријумфовала „Љубав” (Amour), дирљива прича о старости и умирању Михаела Ханекеа снимљена у француско – њемачко-аустријској копродукцији. Освајач „Златне палме” однио је награду за најбољи европски филм, режију, глумца и глумицу. Награђени глумци Жан-Луј Трентињан и Емануел Рива нису присуствовали свечаној додјели на Малти (Трентињан је […]

недеља, децембар 2, 2012 / 00:13

На 25. додјели Европских награда за филм убједљиво је тријумфовала „Љубав” (Amour), дирљива прича о старости и умирању Михаела Ханекеа снимљена у француско – њемачко-аустријској копродукцији.

Освајач „Златне палме” однио је награду за најбољи европски филм, режију, глумца и глумицу.

Награђени глумци Жан-Луј Трентињан и Емануел Рива нису присуствовали свечаној додјели на Малти (Трентињан је имао обавезе у позоришту, а Рива је болесна) али су послали поруке захвалности.

Једина категорија у којој је „Љубав” поражен је она за сценарио: награда је отишла у руке Данцима Томасу Винтербергу и Тобијасу Линдхолму за „Лов” (Jagten), драми о наставнику неправедно оптуженом за педофилију.

Најбољи документарни филм је швајцарски „Зимски номади” (Hiver Nomade) Мануела фон Штирлера а анимирани – „Алоис Небел” Томаша Лунака снимљен у чешко-њемачко-словачкој копродукцији.

По двије награде освојили су „Лимар војни шпијун” (Tinker Tailor Soldier Spy)(сценографија и музика) и „Срамота” (фотографија и монтажа).

Дебитанту Будевијну Кулеу из Холандије уручена је награда за Европско откриће за филм „Кауwбоy”.

Најсимпатичнији лауреат је, ипак, био Џофри Ентховен редитељ белгијског филма „Come As You Are / Hasta La Vista”. Приликом преузимања награде Избор публике, он је са сцене запросио своју дјевојку која је, наравно, рекла „Да”.

За побједнике је гласало преко 2.700 чланова Европске академије за филм.

ПовезаноОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *