Најбољи афрички градови за вођење бизниса су…

На првом мјесту листе најбољих афричких градова за вођење бизниса је нигеријски град Лагос а потом слиједе Абиџан и Казабланка. Африка захваљујући средњој класи у пуном узлету, економском потенцијалу и растућој популацији доживљава економски преоброжај. Африка је регион са највећим привредним растом који посљедњих година у просјеку износи око шест одсто, преноси сајт афризап. Процјењује […]

недеља, јул 5, 2015 / 20:41

На првом мјесту листе најбољих афричких градова за вођење бизниса је нигеријски град Лагос а потом слиједе Абиџан и Казабланка.

Африка захваљујући средњој класи у пуном узлету, економском потенцијалу и растућој популацији доживљава економски преоброжај. Африка је регион са највећим привредним растом који посљедњих година у просјеку износи око шест одсто, преноси сајт афризап.

Процјењује се да ће 2050. сваки четврти човјек на планети бити Африканац.

Јоваго, платформа за онлајн резервацију хотела коју је покренула Африка интернет група саставила је листу седам афричких градова у којима је најбоље пословати.

На првом мјесту листе нашао се најмногљуднији град Нигерије Лагос који је у прошлости био и његова пријестоница. Лагос је други по величини град у Африци, послије Каира.

Нигеријски бруто домаћи проижвод (БДП) непрекидно расте од 2012. Он је 2014. достигао 594,3 милиона долара а очекује се да ће ове године порасти још 7,3 одсто.

Нигерија је највећа економија афричког континента. Лагос привлачи бројне пословне људе широм свијета. Познат је по великом броју пословних центара и луксизних хотела.

Другопласирани је Абиџан, главни град Обале Слоноваче. Дуго политички нестабилан Абиџан посљедњих година биљежи значајан привредни раст. Реконструкција луке у Абидџану као и чињеница да је у он поново постао сједиште Афричке развојне банке сврставају га у најпривлачније афричке градове за пословне људе. Берза у Абиџану је шеста најутицанија берза на континенту. У Африци тренутно ради 23 берзе. БДП Обале Слоноваче ће 2015. највјероватније порасти 7,9 одсто.

На трећој позији је економска пријестоница Марока Казабланка позната по својој водећој економској улози у Африци. Велики број инвестиција реализованих у централној и западној Африци потичу из овог града. Мароко је друга афричка земља по величини инвестиција послије Јужноафричке Републике.

На четвртом мјесту је финасијска пријестоница Јужноафричке Републике, Јохансбург. Захваљујћи уложеном напору власти у погледу смањења криминала, повећања безбједности и изградњи инфраструктуре, Јохансбург привлачи све већи број страних инвеститора и пословних људу из читавог свијета.

Пријестоница Кеније Најроби нашао се на петом мјесту ове листе, не само због туристичке атракције, већ и због повољне пословне климе. БДП Кеније 2014. износио је 62,7 милиона долара а очекује се да ће он 2015. бити повећан 6,2 одсто.

Кенија постаје економски модел западне Африке. У Најробију се налази велики број локалних и међународних предузећа као и афричко сједиште Свјетске банке као и сједиште фармацеутског гиганта Фајзер (Пфизер). Аерокомпанија Кенија Ерверјз увелико је допринијела трансформисању Најробија у главног економског актера Африке.

На шестом мјесту је главни град Етиопије Адис Абеба познат и као политичка афричка пријестоница.

Она је сједиште Афричке уније.Град је управо добио нову жељезницу што потврђије намјеру владе да побољша инфраструктуру у земљи. БДП Етиопије је прошле гпдине износио 49,9 милиона долара, а ове године се очекује да ће он порасти 8,5 одсто, посебно због повећане економске сарадње са Кином.

На седмој позицији је највећи град Уганде Кампала са два милиона становника познат и као „афрички бисер“.

Откриће нафте 2006. значио почетак покретања великих инвестиција у ову земљу. Туризам је један од главних извора прихода. БДП Уганде расте од 2012. а ове године се очекује да ће достићи 26,9 милиона долара.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *