Најбогатији Рус продао акције Епла и Фејсбука, улаже у Алибабу

Најбогатији Рус Алисхер Усманов одлучио је да прода акције компанија Епл и Фејсбук и да тај новац уложи у компанију Алибаба, кинеског гиганта за интернет трговину. Како преносе руски медији, одлука је донијета прије ескалације ситуације у Украјини, али би однос Запада према Русији могао да утиче на његову даљу стратегију. Усманов, „тежак“ око 16 […]

уторак, март 18, 2014 / 14:55

Најбогатији Рус Алисхер Усманов одлучио је да прода акције компанија Епл и Фејсбук и да тај новац уложи у компанију Алибаба, кинеског гиганта за интернет трговину.

Како преносе руски медији, одлука је донијета прије ескалације ситуације у Украјини, али би однос Запада према Русији могао да утиче на његову даљу стратегију.

Усманов, „тежак“ око 16 милијарди евра, још раније је почео да улаже у кинеско тржиште и да распродаје оно што посједује у САД, а један од његових сарадника каже да је „кинески удио“ достигао 80%.

„Кинеске компаније чине од 70 до 80 одсто нашег портфолиа за страна улагања у области интернета“, рекао је Иван Стасински, први човјек једне од компанија у власништву Усманова ’УСМ Адвајзорс’.

Руски тајкун, први човјек металуршког гиганта Металоинвеста, протеклих мјесеци је продао акције Аппле вриједне око 100 милиона долара које је купио 2013, а истовремено је отворио постепену продају свог удјела у Фацебооку.

Усманов има око 10 одсто „великог Ф“ још од 2009. године.

Алибаба, познат и као ’кинески Амазон’, друга је највећа интернет компанија свијета послије Гооглеа и вриједи око 200 милијарди долара.

Финансијски извјештаји те компаније не престају да показују вртоглав раст прихода.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *