Најављује се градња моста између Српске и Србије

Изградња моста на ријеци Дрини са новим граничним прелазом између Србије и БиХ, односно Републике Српске, на локацији Бачевци – Факовићи, могла би да почне у току идуће године, односно чим се стекну правни и финансијски услови, речено је Срни у Министарству грађевинарства и урбанизма Србије. Руководилац пројекта грађевински инжењер у овом министарству Ирена Поповић […]

четвртак, август 16, 2012 / 19:07

Изградња моста на ријеци Дрини са новим граничним прелазом између Србије и БиХ, односно Републике Српске, на локацији Бачевци – Факовићи, могла би да почне у току идуће године, односно чим се стекну правни и финансијски услови, речено је Срни у Министарству грађевинарства и урбанизма Србије.

Руководилац пројекта грађевински инжењер у овом министарству Ирена Поповић рекла је да би убрзо након тога требало да почне и изградња приступних саобраћајница и граничног прелаза.

Она је навела да ће се вриједност цијелог пројекта знати тек након што буде завршен идејни пројекат и студија оправданости, наводећи да ће Србија финансирати израду техничке документације, изградњу цијелог моста и гранични прелаз са своје стране, док би Српска, односно БиХ, финансирали само изградњу граничног прелаза са своје стране.

Предвиђена дужина моста је око 230 метара, а ширина око 11 метара, што је довољно за прелазак државног пута првог реда преко моста, који би имао тротоаре за пјешаке.

Она је навела да су завршени генерални пројекти и претходна студија оправданости, као и концепт плана детаљне регулације за подручје на којем је предвиђена изградња моста и граничног прелаза, који је достављен на разматрање Комисији за планове општине Бајина Башта.

У току је, навела је Поповићева, израда идејних пројеката и студије оправданости, а послије усвајања плана детаљне регулације, моћи ће се приступити и изради главних пројеката, на основу којих ће се издати грађевинска дозвола за изградњу ових објеката.

"Реализацијом овог пројекта била би побољшана путна инфраструктура и економска сарадња пограничних подручја, јер би се омогућило даље инвестирање у привреду и туризам у том крају", рекла је Поповићева.

Напомињући да је већ потписан протокол између влада Србије и Српске о изградњи моста преко Дрине, на локацији Бачевци – Факовићи, у којем су дефинисане обавезе потписника, она је навела да су у току и договори са надлежним органима БиХ, са којима треба бити потписан Међудржавни споразум за изградњу и отварање новог граничног прелаза.

"Извођачи радова ће бити изабрани након завршетка пројектовања и прибављања грађевинске дозволе", рекла је Поповићева.

Изградња овог моста и граничног прелаза у оквиру је Прекограничног програма 2007/2013. године, којим је дефинисана могућност прекограничне сарадње у оквиру Инструмента за претприступну помоћ Србија – БиХ.

Тим програмом су дате могућности даље сарадње двије државе, међу којима су и унапређење сарадње између јавних (локалних и регионалних) актера приликом креирања заједничке политике планирања развоја саобраћаја, унапређење граничних прелаза како би се повећао обим саобраћаја преко границе и економска сарадња, те реконструкција путева и унапређење инфраструктуре.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *