Наивац: Гадафијев син вјерује у поштено суђење у Хагу

Сеиф ал Ислам, син убијеног либијског лидера Моамера Гадафија, вјерује да треба да му се суди пред Међународним кривичним судом (МКС), јер би само на тај начин правда била задовољена. "Једини начин да Либија и либијски народ добију правду јесте да МКС одржи поштено, непристрасно и независно суђење", изјавио је Гадафијев син у документу који […]

среда, август 1, 2012 / 11:00

Сеиф ал Ислам, син убијеног либијског лидера Моамера Гадафија, вјерује да треба да му се суди пред Међународним кривичним судом (МКС), јер би само на тај начин правда била задовољена.

"Једини начин да Либија и либијски народ добију правду јесте да МКС одржи поштено, непристрасно и независно суђење", изјавио је Гадафијев син у документу који је достављен овом суду.

МКС, са сједиштем у Хагу, објавио је налоге за хапшење Сеифа и бившег шефа либијске службе безбједности Абдулаха Сенусија, због злочина против човјечности почињених током гушења прошлогодишњег устанка.

Сеиф је у притвору у јужном либијском граду Зинтану од када је ухапшен у новембру, током устанка којим је његов отац оборен послије више од 40 година на власти.

МКС и либијске власти тренутно су у спору поводом тога гдје треба одржати суђење Гадафијевом сину.

Сеиф је у судском документу рекао да би волио да му се суди у Либији и по либијским законима, али да се тиме не би дошло до истине, јер би свједоци били суочени са могућношћу да буду осуђени на доживотни затвор ако би дали исказе у његову корист.

"Не плашим се да умрем, али ако ме погубите послије таквог суђења то ће бити убиство", навео је Гадафијев син.

Његов међународни адвокат Мелинда Тејлор и четири службеника МКС ослобођени су из либијског притвора раније овог мјесеца, након што су били задржани у Либији скоро четири седмице пошто су дошли у посјету Сеифу у име суда.

Тејлор је послије ослобађања рекла да је независно и непристрасно суђење Сеифу пред либијским судом немогуће.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *