Награда Југ Гризељ уручена Ољи Бећковић

Ауторки емисије Утисак недеље и новинарки продукцијске групе ТВ Мрежа Ољи Бећковић уручена je награда „Југ Гризељ” за 2013. годину. Овогодишња добитница престижног новинарског признања, које се додјељује „за највиша достигнућа у истраживачком новинарству”, истакла је да ову награду прижељкује од самог почетка емтиовања емисије „Утисак недеље”, констатујући да је, с обзиром на друштвени тренутак, […]

субота, март 15, 2014 / 08:14

Ауторки емисије Утисак недеље и новинарки продукцијске групе ТВ Мрежа Ољи Бећковић уручена je награда „Југ Гризељ” за 2013. годину.

Овогодишња добитница престижног новинарског признања, које се додјељује „за највиша достигнућа у истраживачком новинарству”, истакла је да ову награду прижељкује од самог почетка емтиовања емисије „Утисак недеље”, констатујући да је, с обзиром на друштвени тренутак, дошла у прави час.

„Награда је дошла, што се новинарства и охрабрења тиче, у прави час, у моменту када се чини да сутра може свако од нас да нестане без икакве реакције јавности. Она је подсећање и охрабрење свима онима који би волели да нас укину”, рекла је Бећковић примајући награду.

Предсједник Жирија Велимир Ћургус Казимир је у образложењу одлуке навео да је Оља Бећковић звојом емисијом „Утисак недеље” од 1991. године „одражавала мит истине и суочавања”, биљежећи и рефлектујући кључне догађаје новије историје.

„Овде су континуитет и добре навике проглашени за друштвено штетне и онај ко се мења принуђен је да брише оно што је било јуче”, рекао је Казимир, истичући да се и награда „Југ Гризељ” и Оља Бећковић опиру тој тенденцији.

Жири, у саставу били Антонела Риха, Вукашин Обрадовић, Велимир Ћургус Казимир и Филип Шварм, одлуку је донио једногласно.

Награду „Југ Гризељ” од 1991. године додјељују Гризељеви пријатељи, колеге и породица, „за највиша достигнућа у истраживачком новинарству, у служби развијања пријатељства међу људима и уклањања граница међу народима”, са жељом да чувају успомену на Југа Гризеља и да подстичу истраживачко новинарство.

Од 2012. године, уз сагласност породице Југа Гризеља, награду додељује НУНС. Досадашњи добитници награде су Лила Радоњић, Жељко Вуковић, Предраг Кораксић Коракс, Гордана Логар и редакција „Наше Борбе”, Бојана Лекић и Светлана Лукић, Стојан Церовић, агенција Бета, Радио Бајина Башта, Радио Панчево и пожаревачки „Бум 93”, Теофил Панчић, Омер Карабег, Ненад Стефановић, Иван Торов, Антонела Риха, Милош Васић, Бранкица Станковић, Филип Шварм, Вукашин Обрадовић, Димитрије Боаров, Боро Контић, Драго Хедл и Стеван Дојчиновић.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *