Надзорни одбор ЖРС повукао приједлог о кредитном задужењу

Надзорни одбор „Жељезница Републике Српске“, због неприпремљене документације, повукао је са дневног реда Скупштине акционара овог предузећа приједлог одлука о кредитном задужењу, одгођеном плаћању пореских обавеза, те о промјени намјене утрошка кредитних средстава. "Надзорни одбор, као предлагач, повукао је ове тачке дневног реда из оправданих разлога – неприпремљене документације и неприбављене сагласности надлежних институција Владе […]

уторак, септембар 11, 2012 / 17:10

Надзорни одбор „Жељезница Републике Српске“, због неприпремљене документације, повукао је са дневног реда Скупштине акционара овог предузећа приједлог одлука о кредитном задужењу, одгођеном плаћању пореских обавеза, те о промјени намјене утрошка кредитних средстава.

"Надзорни одбор, као предлагач, повукао је ове тачке дневног реда из оправданих разлога – неприпремљене документације и неприбављене сагласности надлежних институција Владе Српске", рекао је предсједник Скупштине акционара "Жељезница" Милан Бешир новинарима, након сједнице.

Према његовим ријечима, наредна сједница Скупштине акционара "Жељезница Републике Српске", на којој ће се ова питања поновно разматрати, највјероватније ће бити одржана за 15 до мјесец дана.

Помоћник министра за жељезнички, водени и ваздушни саобраћај Републике Српске Весна Вожни рекла је новинарима да је изненађена одлуком Надзорног одбора да са дневног реда Скупштине акционара повуче три тачке које су веома битне за пословање "Жељезница Републике Српске".

"`Жељезнице Републике Српске` имају подршку Владе. Влада је и до сада подржавала ово предузеће грантом у буџету Српске и преузимањем његових кредитних обавеза", закључила је Вожни.

Генерални директор "Жељезница Републике Српске" Драган Савановић потврдио је новинарима да је Надзорни одбор повукао ове тачке са дневног реда Скупштине акционара, због недовољно прикупљене документације и неприбављене сагласности од Владе Српске.

Ванредна сједница Скупштине акционара "Жељезница Републике Српске" одржана је данас у Бањалуци након што је 27. августа одгођена због недоласка представника државног капитала.

На сједници је требало да буде донесена одлука о кредитном задужењу од 10 милиона КМ за текућу ликвидност предузећа, те одлука о одгођеном плаћању пореских обавеза у износу од 17,48 милиона КМ.

Вожни: Почетком октобра приједлог реорганизације Жељезница РС

Помоћник министра за жељезнички, водени и ваздушни саобраћај Републике Српске Весна Вожни очекује да ће Влада Српске почетком октобра добити приједлог реорганизације "Жељезница Републике Српске".

"Овај документ вјероватно ће садржавати и број вишка радника, који је, нажалост, евидентан у овом предузећу", рекла је Вожни данас новинарима у Бањалуци, након ванредне Скупштине акционара "Жељезница Републике Српске".

Генерални директор "Жељезница Републике Српске" Драган Савановић рекао је да менаџмент овог предузећа још дорађује и допуњава план реструктурисања предузећа, који је раније разматран на сједници Владе.

"Овај материјал, који је разматран на сједници Владе, сада је на доради и биће на вријеме поново разматран на сједници Владе Српске у допуњеном издању са образложењима и конкретним приједлозима закључака", појаснио је Савановић, те додао да остаје да се види да ли ће га Влада усвојити или не.

Савановић није желио да коментарише колики је могући вишак запослених у овом предузећу, закључујући да ће то показати званични докуменат који ће разматрати Влада Републике Српске.

Влада Републике Српске затражила је раније од менаџмента предузећа "Жељезнице Републике Српске" и Министарства саобраћаја и веза да у року од 90 дана донесу кредибилан план реструктурисања који ће гарантовати санацију предузећа.

Предсједник Владе Александар Џомбић рекао је раније да план мјера који је менаџмент доставио Влади није прихватљив, јер не гарантује функционисање и суштински не представља реструктурисање "Жељезница".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *