Нађене мутације код лептира у Јапану

Истраживања су показала да је изложеност радиоактивном материјалу могући узрок мутација откривених код лептира у Јапану, објавио је британски јавни сервис Би-Би-Си (ББЦ). Научници су запазили пораст промјена у облику ногу, антена и крила код лептира које су скупили после топљења језгара у нуклеарној електрани Фукушима, које је се догодило после земљотреса и цунамија 2011. […]

понедељак, август 13, 2012 / 23:01

Истраживања су показала да је изложеност радиоактивном материјалу могући узрок мутација откривених код лептира у Јапану, објавио је британски јавни сервис Би-Би-Си (ББЦ).

Научници су запазили пораст промјена у облику ногу, антена и крила код лептира које су скупили после топљења језгара у нуклеарној електрани Фукушима, које је се догодило после земљотреса и цунамија 2011. године.

Лабораторијски експерименти утврдили су везу између мутација и радиоактивног зрачења, наводи се у њиховом извјештају. Резултати истраживања објављени су у журналу Сајентифик рипортс.

Два мјесеца после несреће у нуклеарној електрани Фукушима, тим јапанских истраживача сакупио је 144 одрасла лептира врсте Zizeeria maha са десет локација у Јапану, међу којима и лептире из области Фукушиме.

У вријеме инцидента, одрасли лептири презимљавали су као ларве.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *