Набољи филм свих времена: Неком вртоглавица, неком Шошенк

„Вртоглавица“ Алфреда Хичкока преузела је титулу најбољег филма свих времена од „Грађанина Кејна“ режисера Орсона Велса у анкети магазина „Сајт енд саунд“ Британског филмског института. Магазин проводи истраживање међу филмским стручњацима једном у десет година, а "Грађанин Кејн" је био њихов први избор у посљедњих 50 година. Овог пута 846 дистрибутера, критичара, академика и сценариста […]

четвртак, август 2, 2012 / 08:18

„Вртоглавица“ Алфреда Хичкока преузела је титулу најбољег филма свих времена од „Грађанина Кејна“ режисера Орсона Велса у анкети магазина „Сајт енд саунд“ Британског филмског института.

Магазин проводи истраживање међу филмским стручњацима једном у десет година, а "Грађанин Кејн" је био њихов први избор у посљедњих 50 година.

Овог пута 846 дистрибутера, критичара, академика и сценариста одабрали су Хичкоков трилер из 1958. године о пензионисаном полицајцу који се плаши висине.

У претходној анкети прије десет година, овом остварењу недостајало је пет гласова да надмаши Велсов филм. "Вртоглавица" је сада тријумфовала са предношћу од 34 гласа.

Главне улоге у овом филму играју Џејмс Стјуарт и Ким Новак. Хичкок је једном приликом рекао да је овај филм његово најинтимније остварење и да обрађује тему којој се враћао више пута – љубав као фетиш који деградира жене и излуђује мушкарце.

Филм је постао познат по Хичкоковом трику са камером у којем се истовремено врши зумирање и повлачење камере уназад, што резултује дезоријентишућом дубином видног поља.

На листи се нашло неколико изненађења, па је "Токијска прича" Јасушире Озуа из 1953. године завршила на трећем мјесту, а филм "Правила игре" Жана Реноара пао са треће на четврту позицију.

Два нова наслова међу првих десет су "Човјек са филмском камером" режисера Џиге Вертова на позицији осам и "Страдање Јованке Орлеанке" Карла Теодора Дрејера на деветој позицији.

ИМДБ посјетоци мисле другачије

Корисници највеће интернет базе филмова – ИМДБ изабрали су за најбољи филм свих времена "Бјекство из Шошенка" Френка Дарабоунта из 1994. године, док се последње остварење из трилогије Кристофера Нолана о Бетмену – "Успон мрачног витеза" (2012) нашао на 10. мјесту, преноси сајт НМЕ.

Правила коришћења сајта ИМДБ су се променила 17. јула, те је уместо 3.000 гласова сада потребно 25.000, да би се неко остварење нашло на листи 250 најбољих филмова свих времена.

Због тога са листе су испали последњи филм Веса Андерсона "Краљевство излазећег сунца", Оскаром награђени филм Роберта Бенинија "Живот је лијеп" (1997) и класична британска комедија "Њежна срца и дијадеме" (1949) Роберта Хамера.

Користи од ове промјене имали су филмови "Кишни човек" (1988) Берија Левинсона , "Ноћна мора прије Божића" (1993) Хенрија Селика и "Несаломиви" (1987) Брајана де Палме .

Промјена правила утиче само на то да се неки филм нађе међу Топ 250, али не и на његову позицију на тој листи.

На првом мјесту остало је остварење "Бекство из Шошенка" са Тимом Робинсом и Морганом Фрименом у главним улогама, слиједе "Кум" 1 и 2 Френсиса Форда Кополе из 1972. и 1974. године.

Затим "Петпарачке приче" (1994) Квентина Тарантина, "Добар, лош, зао" (1966) Серђа Леонеа, "Дванаест гневних људи" (1957) Сиднија Ламета, "Шиндлерова листа" (1993) Стивена Спилберга.

Ноланов "Мрачни витез" из 2008. је бољи од свог следбеника, те се нашао на осмом мјесту, док је на деветој позицији последњи дио трилогије "Господар прстенова" Питера Џексона – "Господар престенова: Повратак краља" (2003).

Први филм из Ноланове трилогије "Бетмен: Почетак" (2005) налази се на 109. мјесту на листи 250 најбољих филмова свих времена на основу гласова корисника сајта ИМДБ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *