Набавка хеликоптера: Пријавили се Италијани, понуда ће бити прихваћена

На међународни тендер за набавку новог хеликоптера за Хеликоптерски сервисе РС стигла је једино понуда италијанске фирме „Леонардо“ са којом ће у идућих 15 дана бити потписан уговор, сазнаје „Глас Српске“.

петак, август 18, 2017 / 11:57

Влада РС усвојила је на јучерашњој сједници информацију о дугорочном кредиту за куповину вишенамјенског хеликоптера за потребе Хеликоптерског сервиса РС.

– Министарство финансија РС спровело је процедуру јавне набавке методом отвореног поступка, а најповољнија понуда је од НЛБ банке Бањалука. Министар финансија овлашћен је да потпише уговор о дугорочном кредитном задужењу у износу од 9,4 милиона КМ – саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе. Рок за отплату кредита је шест година, период одгоде плаћања је три године, док је каматна стопа фиксна до 2,85 одсто.

Како незванично сазнајемо, понуда италијанске фирме је комплетна и задовољава потребе Хеликоптерског сервиса РС, а рок испоруке хеликоптера је осам мјесеци од потписивања уговора. Из понуде се види да је ријеч о вишенамјенском хеликоптеру, намијењеном прије свега за медицинску евакуацију. Сервис ће имати могућност да ради сложеније ствари, с два пилота, а у склопу тендера је и опрема за гашење пожара, затим за рад са специјалним јединицама полиције и дизалица коју сада немају.

Прије него што нови хеликоптер стигне, пилоти и механичари морају проћи преобуку, а по уговору сервис мора имати два пилота, три механичара и једног ваздухопловног инжењера.

Влада је јуче прихватила и информације о одржавању Међународног конгреса словенских земаља у Српској и о приступању Агенције за безбједност саобраћаја РС у Европски савјет за безбједност саобраћаја. Министри су одобрили 100.000 КМ предузећу „Ранкић компани“ из Сребренице за реализацију заједничких пројеката Владе и ове општине. Донесена је и одлука о расподјели средстава за изградњу и одржавање 46 споменика као и о сарадњи ради очувања генетичког ресурса липицанерског коња на Ергели „Вучијак“.

(Глас)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *