На тапету Усорац и министарство пољопривреде у Сарајстану

Предсједник Удружења мљекара Републике Српске, Владимир Усорац, затражио је пренос надлежности из области пољопривреде у Сарајево, на шта је реаговало ресорно министарство, удружење пољопривредника и представник удружења мљекара.

петак, мај 13, 2016 / 11:31

Предсједник Удружења мљекара Републике Српске, Владимир Усорац, затражио је пренос надлежности из области пољопривреде у Сарајево, на шта је реаговало ресорно министарство, удружење пољопривредника и представник удружења мљекара.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске затражило је извињење од предсједника Удружења мљекара Српске Владимира Усорца који је, како наводе, увриједио све борце и ратне војне инвалиде запослене у овом министарству.

Министарство: Српску су стварали борци, а не Усорац

"Републику Српску су стварали и за њу су се борили и бројни запослени у овом министарству, а не Усорац – сањар унитарне БиХ и министарства пољопривреде БиХ које, на његову велику жалост, неће успјети да направи", рекао је Срни портпарол Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Александар Мацановић. 

Министарство пољопривреде позвало је пољопривредне произвођаче-мљекаре да се јавно ограде од оваквих "неразумних и неартикулисаних изјава Усорца који води приватни рат са министарством, а којима наноси штету свим мљекарима које, наводно, представља и у чије име тражи министарство пољопривреде БиХ". 

Министарство тражи од мљекара, али и од осталих удружења пољопривредника да се јавно изјасне да ли подржавају Усорца у захтјевима за формирање министарства пољопривреде БиХ. 

"Сакривајући се иза свих часних и поштених пољопривредника, учесника рата, Усорац има образа да пита гдје су били запослени у Министарству 1992. године. Били смо на првој линији фронта заједно са свим поштеним сељацима, а не са тајкунима и послијератним профитерима као што је Усорац", истакао је Мацановић, додајући да ће, уколико се Усорац не извини, припадници Војске Републике Српске и ратни војни инвалиди запослени у Министарству лично тужити Усорца због изнесених увреда. 

Он је додао да је Усорац увриједио и све остале поштене и часне раднике Министарства који за свој рад добијају плату и немају никакве друге привилегије, за разлику од њега који је од Републике Српске добио милионе, а који сада покушава да се сакрије иза свих пољопривредника стварајући лажну слику и лансирајући подјеле да постоје "фармери, с једне, и они у министарству, с друге стране". 

Када је ријеч о осталим оптужбама и спекулацијама Усорца о кредитима из ИРБ-а, Министарство га позива да своје тврдње поткријепи и достави их МУП-у и Тужилаштву. 

Предсједник Удружења мљекара Републике Српске Владимир Усорац поново је јуче затражио формирање министарства пољопривреде БиХ, наводећи да то "сваким даном подржава све већи број пољопривредника Српске". 

Он је за БН телевизију изнио низ увреда на рачун бораца и ратних војних инвалида, те осталих запослених у Министарству. 

Савез пољопривредника против министарства у Сарајеву

Савез удружења пољопривредних произвођача Републике Српске противи се формирању министарства пољопривреде на нивоу БиХ, изјавио је предсједник овог савеза Стојан Маринковић.

Маринковић је истакао да је став и бројних удружења из Федерације БиХ /ФБиХ/, са којима је Савез свакодневно у контакту у вези са заштитом домаће производње, да ресорна министарства остану у оквиру ентитета.

Он је рекао да тренутно не постоје ни технички ни други услови за формирање министарства на нивоу БиХ.

Маринковић је констатовао да Савез има коректну сарадњу са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, иако има одређене замјерке на висину субвенција и њихову исплату.

"Јасно нам је да је тешка економска ситуација, али сматрамо да пољопривредници треба да буду приоритет", додао је Маринковић.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске затражило је извињење од предсједника Удружења мљекара Српске Владимира Усорца, који је, како наводе, увриједио све борце и ратне војне инвалиде запослене у овом министарству.

"Републику Српску су стварали и за њу су се борили и бројни запослени у овом министарству, а не Усорац – сањар унитарне БиХ и министарства пољопривреде БиХ, које, на његову велику жалост, неће успјети да направи", рекао је Срни портпарол Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Александар Мацановић.

Министарство тражи од мљекара, али и од осталих удружења пољопривредника да се јавно изјасне да ли подржавају Усорца у захтјевима за формирање министарства пољопривреде БиХ.

Предсједник Надзорног одбора мљекара: Усорац се петља у уставна рјешења

Предсједник Надзорног одбора Удружења мљекара Републике Српске Чедомир Боројевић рекао је Срни да не подржава став предсједника Удружења пољопривредних произвођача – мљекара Српске Владимира Усорца да треба формирати министарство пољопривреде на нивоу БиХ јер, према његовом мишљењу, јако гријеши.

"Усорац је почео да се петља и у уставна рјешења на нивоу БиХ, а мислим да на то нема право. Као предсједник Удружења, треба да се бави привређивањем, а не политиком и уколико не промијени став даћу оставку на мјесто предсједника Надзорног одбора Удружења мљекара Републике Српске", поручио је Боројевић.

Он сматра да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске покушава да учини још вреднијим рад пољопривредника у Српској.

"Свјестан сам укупне ситуације у којој се налази Српска и буџет, претпостављам да ће бити довољно простора и времена да се благовремено исплате створене обавезе Министарства онима који су то коректно и заслужили", додао је Боројевић.

Усорац је раније рекао да треба формирати министарство пољопривреде на нивоу БиХ и да то мишљење сваким даном подржава све већи број пољопривредних произвођача Републике Српске. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *