На шта ли то може личити: Стратегија спољне политике БиХ?

Предсједништво БиХ усвојило је данас Закључак да се приступи изради стратегије спољне политике БиХ за период 2017-2020, под радним називом „Агенда 2020: Стратегија спољне политике БиХ 2017-2020.“. Из Предсједништва БиХ саопштено је да ће бити формирана радна група за израду стратегије која се задужује да Предсједништву БиХ до 30. јуна достави начела и план за […]

четвртак, мај 5, 2016 / 18:57

Предсједништво БиХ усвојило је данас Закључак да се приступи изради стратегије спољне политике БиХ за период 2017-2020, под радним називом „Агенда 2020: Стратегија спољне политике БиХ 2017-2020.“.

Из Предсједништва БиХ саопштено је да ће бити формирана радна група за израду стратегије која се задужује да Предсједништву БиХ до 30. јуна достави начела и план за израду стратегије, укључујући модалитете обављања консултација с представницима институција БиХ, спољним експертима и представницима академске заједнице и релевантних невладиних организација, водећи при томе рачуна да коначни приједлог стратегије треба да достави Предсједништву БиХ до 30. новембра.

Радна група задужена је да анализира капацитет постојеће структуре Министарства иностраних послова /МИП/ и дипломатско-конзуларних представништава БиХ за спровођење предложене стратегије, те на основу урађене анализе припреми и Предсједништву БиХ, уз коначни приједлог стратегије, на разматрање достави нацрт закона о спољним пословима БиХ којим се уређује начин обављања спољних послова у складу с предложеном стратегијом.

На сједници је примљена к знању Информацију о окончању посљедњег састанка преговарачких тимова БиХ и ЕУ, у вези закључивања Протокола уз Споразум о стабилизацији и придруживању, како би се узело у обзир приступање Хрватске ЕУ.

Предсједништво БиХ напомиње да је хитни завршетак преосталих активности Савјета министара БиХ, с циљем закључивања Протокола из члана 1, од изузетног значаја за разматрање захтјева БиХ за чланство и за добијање статуса кандидата.

Усвојен је Годишњи извјештај Централне банке /ЦБ/ БиХ за 2015. годину. Предсједништво БиХ затражило је од управних одбора Централне банке БиХ и Агенције за осигурање депозита БиХ да, у сарадњи са Савјетом министара БиХ, хитно изврше усклађивање плата и накнада чланова управа и запосленх у ЦББиХ и Агенцији за осигурање депозита БиХ са Законом о платама и накнадама у институцијама БиХ.

Предсједништво БиХ донијело је Одлуку о уништавању муниције и минско-експлозивних средстава Оружаних снага /ОС/ БиХ према којој ће бити уништена сва количина неисправне муниције, која је као таква идентификована након извршених контролно-техничких прегледа на локалитетима Кула два–Мркоњић Град, Габела–Чапљина и Тузла.

Донесена је и одлука којом је одобрено изузимање ради обезбјеђивања резервних дијелова за потребе одржавања деминерских машина које се налазе у саставу ОС БиХ, како би процес деминирања могао да се несметано и континуирано обавља.

Предсједништво БиХ примило је к знању Информацију о раду Агенције за осигурање депозита БиХ за 2015. годину и Финансијски план за 2016. годину, те Информацију о усвојеним извјештајима о раду Управног одбора Извозно-кредитне агенције БиХ и Извјештај овлаштеног међународног ревизора.

Донесене су одлуке о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања Уговора између Савјета министара БиХ и Владе Хрватске о европском партнерству и Протокола о измјенама и допунама Споразума о преференцијалној трговини између БиХ и Ирана.

Предсједништво БиХ донијело је Одлуку о прихватању Споразума између Савјета министара БиХ и Владе Црне Горе о колокацији дипломатско-конзуларних представништава.

Предсједништво БиХ позваће краља Јордана Абдулаха Другог бин Ал-Хусеина у званичну посјету БиХ.

Прихваћен је позив њемачког канцелара Ангеле Меркел за састанак с члановима Предсједништва БиХ у Берлину 30. јуна.

Предсједништво БиХ прихватило је позив предсједника Бугарске Росена Плевнелијева за учешће на Самиту предсједника држава и влада земаља учесница Процеса сарадње у Југоисточној Европи /СЕЕЦП/ који ће бити одржан у Софији, 1. јуна. Самиту ће присуствовати предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Предсједништво БиХ прихватило је позив за учешће на 58. међународном војном ходочашћу у Лоурдесу, које ће бити одржано од 20. до 22. маја. Делегацију ће предводити хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *