На отварању холограмска борба Кустурице и Бруса Вилиса

Шести Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф”, који се одржава од 16. до 22. јануара у Дрвенграду, на Мокрој Гори, биће отворен холограмском пројекцијом обрачуна редитеља и оснивача манифестације Емира Кустурице и холивудског глумца Бруса Вилиса, најављено је данас на конференцији за новинаре. Кустурица је рекао је да ће на ливади бити пројектован његов „обрачун” […]

уторак, децембар 18, 2012 / 00:17

Шести Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф”, који се одржава од 16. до 22. јануара у Дрвенграду, на Мокрој Гори, биће отворен холограмском пројекцијом обрачуна редитеља и оснивача манифестације Емира Кустурице и холивудског глумца Бруса Вилиса, најављено је данас на конференцији за новинаре.

Кустурица је рекао је да ће на ливади бити пројектован његов „обрачун” са Вилисом, у свим оним познатим акционим сценама из филмова „Умри мушки”.

На отварању ће наступити један од најталентованихих младих виолиниста у свијету Немања Радуловић са својим саставом „Девилс Трилс”.

На питање новинара да ли у Дрвенград долази Моника Белучи, Кустурица је рекао да славна глумица „није рекла да неће доћи”, тако да је „можемо очекивати” и додао да, када су гости у питању, припремају велико изненађење.

Кустурица је објаснио да се наставља идеја започета прије шест година, да се студентима плати авионска карта да дођу, прикажу своје филмове, прављене „без комерцијалног притиска”, и успоставе контакт са значајним ауторима свјетског филма.

„Фестивал открива нове људе, а онда се они кроз годину-двије појаве са својим новим филмом”, примјетио је редитељ у изјави Танјугу.

За награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмичиће се 28 филмова студената из 18 земаља: Велике Британије, Данске, Израела, Кореје, Кубе, Мексика, Њемачке, Перуа, Пољске, Португала, САД, Сингапура, Србије, Филипина, Француске, Холандије, Црне Горе и Швајцарске.

У жирију су израелска списатељица и глумица Алона Кимхи, амерички продуцент и асистент режије Мајкл Хаусман и теоретичар медија и режисер др Олег Јекнић. Награду за најбољу камеру „Вилко Филач” додијелиће пољски директор фотографије и редитељ, добитник Оскара Јануш Камински, познати чешки камерман Мартин Шец и Светолик Мића Зајц.

Кустурица је истакао да је програм шестог „Кустендорфа” можда и најпогоднији до сада за презентацију и разговор, јер се „ријетко догоди да оволики број аутора направи толико добрих филмова”.

„Број добрих филмова и аутора које имамо на шетром ‘Кустендорфу’ можда је и најусклађенији, односно свих седам дана у ‘Савременим теденцијама’ имамо најбоље филмове и најбоље ауторе”, рекао је Кустурица Танјугу и издвојио филмове „Цвијеће рата” Џанг Јимоуа и „Ријалити” Матеа Гаронеа, аутора остварења „Гомора” – „прве приче о мафији која има смисла и која је уобличена како ваља”.

Јимоу ће бити гост „Кустендорфа”, а у оквиру програма „Рестроспектива великана” биће приказани његови филмови „Ни један мање” (1999) и „Подигни црвену светиљку” (1991) – један од најдивнијих филмова у протеклој деценији по Кустуричином мишљењу.

Кустурица је најавио и филм „Звјери јужних даљина” Бена Зејтлина, који у свијету важи за „новог великог аутора”, а ту је и „И ја, такође”, ново провокативно остварење руског бунтовника Алексеја Балабанова, „Араф-Негде између” Јешим Устаоглу (Турска) и „Седам дана у Хавани” старог госта „Кустендорфа” Елије Сулејмана, у коме игра Кустурица.

Аутори филмова који су у програму „Савремене теденције”, након пројекција одржаће радионице за студенте и младе редитеље.

У програму „Евергрин” биће приказана рестаурирана и дигитализована копија филма „Вријеме је стало” (1982) Петера Готара, као и остварења пољског аутора Кшиштофа Кишловског – „Киноаматер” (1979) и „Кратки филм о убијању” (1988). У исти програм је уврштен и филм „Ронилачко одјело и лептир” Џулијана Шнабела, у присуству директора фотографије Јануша Каминског.

„Нови аутори” доносе филм „Једноставно је” Соње Карпунине која је два пута награђена на „Кустендорфу”, као и остварења „Она жели да спава сама” младе мексичке режисерке Наталије Бериштајн” и „Нефудбал” Константина Смирнова (Русија).

У вечерњим часовима наступиће „Дебу сур ле Занк” (Француска), Дејан Петровић Биг Бенд (Србија), Трио Балканске жице (Србија), „Радио Застава” (Италија) и „Че Судака” (Шпанија).

Министар културе и информисања Братислав Петковић рекао је да је Министарство и овога пута препознало важност фестивала који је признат у свјетским оквирима и додао да ће наставити да помажу манифестацију.

„Кустендорф је признат од европске и свјетске културне јавности и уврштен у назначајније догађаје у кинематографији, уз велике фестивале попут ‘Трајбека’ и ‘Санденс’“, оцијенио је министар.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *