На Криму већ славе

Према резултатима анкете, 93 одсто изашлих на данашњи референдум изјаснило се за присаједињење Крима Русији.

недеља, март 16, 2014 / 20:06

Анкету је спровео Републички институт за политичка и друштвена истраживања на 200 гласачких места на Криму.

Према речима међународних посматрача на чијем је челу Матеуш Пискорски из Пољске, референдум је протекао у складу са медјународним стандардима, пренела је агенција Итар – тасс.

Премијер Крима Сергеј Аксјонов рекао је да ће данашњи референдум о придруживању Русији ући у историју.

„Данас смо донели веома важну одлуку која ће ући у историју“, објавио је Аксјонов на свом Ттвитер налогу, пренео је АФП.

Према резултатима анкете Републичког института за политичка и друштвена истраживања спроведене на 200 гласачких места на Криму, 93 одсто изашлих на данашњи референдум изјаснило се за присаједињење Крима Русији, саопштено је непосредно по затварању биралишта.

Према речима међународних посматрача на чијем је челу Матеуш Пискорски из Пољске, референдум је протекао у складу са међународним стандардима, пренела је агенција Итар – тасс.

Вицепремијер Крима Рустам Темиргалијев рекао је да резултати анкете представљају победу народа Крима.

„Деведесет три процента гласало је за припајање Русији, а седам за Украјину. То је победа. Ура!“, рекао је Темиргалијев.

На референдуму је забележен веома висок одзив бирача, виши од 80 одсто, а на референдуму грађани су одговарали на два питања – „Да ли сте за уједњење Крима и Русије с правом субјекта Руске Федерације?“ и „Да ли сте за обнављање Устава Републике Крим из 1992. године и статус Крима као дела Украјине?“.

На референдуму о статусу украјинског полуострва Крим до 17 часова по локалном времену, гласало је 80 одсто грађана, подаци су сајта референдума о статусу Крима.

Ове податке, међутим, треба узети са резервом, с обзиром на то да су хакери раније напали сајт референдума о статусу Крима.

У Симферопољу је одмах по затварању биралишта почело окупљање грађана са руским заставама на главном тргу, а према последњим информацијама тамо је присутно око 15.000 грађана који прослављају реферндумски резултат.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *