На грчком тлу: Откривена гробница македонских краљева?

Грчки археолог Ангелики Котариди изјавила је да је пронашла 20 нових гробница у близини Солуна, те да је могуће да су у њима сахрањени први македонски краљеви. Котариди је рекла да би двије од слабо очуваних гробница, пронађених на једном гробљу у периоду између 2012. и 2013, могле припадати Александру I и његовом сину Пердики […]

субота, март 15, 2014 / 10:39

Грчки археолог Ангелики Котариди изјавила је да је пронашла 20 нових гробница у близини Солуна, те да је могуће да су у њима сахрањени први македонски краљеви.

Котариди је рекла да би двије од слабо очуваних гробница, пронађених на једном гробљу у периоду између 2012. и 2013, могле припадати Александру I и његовом сину Пердики II.

Обојица су владала у 5 вијеку п.н.е, један вијек прије славног македонског краља, Александа Великог.

Котариди је навела да су гробнице у Вергини – градићу на сјеверу Грчке за који се вјерује да је древни изгубљени град Аигаи, опљачкане и разорене још у античко доба. Међу пронађеним предметима су вазе и један мач.

Вергина је постала свјетски позната када је 1977, грчки археолог Манолис Андроникос ископао гробинцу Филипа II Македонског, оца Александра Великог.

Од 1996, овај археолошки локалитет је уписан на Унесков списак мјеста Свјетске баштине у Европи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *